Värikkäitä paraateja, ilotulitusnäytöksiä, runsaita juhla-aterioita ja yhteistä aikaa perheen kesken – näistä syntyy vietnamilainen uusivuosi.
Vietnamilainen uusivuosi eli Tet on monella tapaa yhdistelmä meikäläistä joulua ja uuttavuotta.
Vietnamilainen uusivuosi on hymyn, ilon ja kaiken uuden juhlaa.
Vietnamilaiset viettävät uuttavuotta joka vuosi joko tammikuussa tai helmikuussa.
Juhlapäivä ei osu aina samalle päivämäärälle, koska sen ajankohta määritetään kiinalaisen uudenvuoden tavoin kuukalenterin mukaan.
Vuonna 2025 vietnamilaisen uudenvuoden vietto alkaa 29.1.
Vietnamilaista uuttavuotta kutsutaan myös nimellä Tet. Tet, oikeammin Tet Nguyen Dan, merkitsee joka vuosi uuden alkua.
Tet-päivää vietettiin alun perin symbolisena kiitoksena jumalille kevään tulosta. Tänä päivänä juhlallisuuksiin kuuluu olennaisena osana perheen yhdessäolo ja esi-isien kunnioittaminen.
Vietnamilaiset valmistautuvat juhlaan huolella.
Aivan ensimmäiseksi on päästävä eroon menneen vuoden epäonnesta. Tämä tapahtuu symbolisesti suorittamalla kotona suursiivous – ja joskus jopa kunnostamalla koti uudella maalikerroksella!
Siivouksen lisäksi koti koristellaan, samoin kuin esi-isien hautapaikat. Vietnamilaisten suosimiin koristeisiin kuuluvat etenkin värikkäät kukat, kuten krysanteemit, laventelit, persikankukat (ha dao), aprikoosinkukat (hoa mai), samettikukat ja kumkvattipuut. Hautapaikoille asetetaan niin kutsuttuja votiivilahjoja, jotka ovat jumalille annettavia uhrilahjoja, sekä erilaisia vietnamilaisia hedelmiä.
Vietnamilaiset pyrkivät myös maksamaan mahdolliset velkansa ja sopimaan riitansa ennen uudenvuodenjuhlan alkamista.
Juhlaa varten perheet kokoontuvat yhteen, ja vietnamilaiset matkustavatkin tähän aikaan ristiin rastiin maata päästäkseen viettämään uuttavuotta yhdessä läheisimpiensä kanssa.
Tet-juhla kestää pääasiassa kolmesta päivästä viikkoon, vaikka jotkut uuteenvuoteen liittyvät perinteet voivatkin kestää jopa 9 päivää.
Ensimmäinen päivä on rukouksen ja perheen päivä.
Perheet kokoontuvat yhteen läheltä ja kaukaa nauttimaan runsaasta juhla-ateriasta ja vaihtamaan lahjoja. Vanhemmat perheenjäsenet antavat lapsille rahalahjoja punaisissa kirjekuorissa.
Lapset valmistautuvat juhlaan usein myös uusilla vaatteilla, joiden väreissä suositaan punaisen ja kullan sävyjä, joiden uskotaan tuovan onnea.
Päivällisen jälkeen vietnamilaiset hiljentyvät rukoilemaan onnea tulevaksi vuodeksi. Perheen lisäksi vietnamilaiset tapaavat myös läheisiä ystäviään.
Myös kodin seinien ulkopuolella vietetään värikästä ja hilpeää juhlaa. Kaduilla tanssitaan Mua lan -tanssia eli leijonatanssia, jota säestävät rummut, kellot ja paukkupanokset. Paukkuja pamautellaan pahojen henkien pelottelemiseksi.
Uudenvuoden vietto jatkuu seuraavina päivinä, jolloin vieraillaan esimerkiksi appivanhempien ja vähemmän läheisten ystävien ja tuttavien luona.
Juhlaan kuuluu näinäkin päivinä hyvä ruoka, ja vieraille tarjoillaan kauniisti koristeltuihin rasioihin pakattuja kuivattuja hedelmiä sekä teetä.
Ruoan ja juoman lisäksi ohjelmassa on hengellisempiä menoja. Vietnamilaiset vierailevat buddhalaistemppeleissä, joille antamillaan lahjoilla he varmistavat oman onnensa tulevana vuonna.
Uudenvuoden juhlaviikon päättää upea lohikäärmekulkue.
TourCompass – Turistista matkalaiseksi