Kun matkustat Vietnamiin, saat nähtävyyksien lisäksi nauttia myös maan herkullisesta ruokakulttuurista.
Vietnamin kulinaarisiin elämyksiin kuuluvat muun muassa monenlaiset keitot, tuoreet kevätrullat sekä kala- ja äyriäisruoat, joissa tuoreet mausteyrtit ovat tärkeässä roolissa.
Katukeittiöt seisovat vieri vieressä Hanoin kapeilla kaduilla, joilla jalankulkijat saavat väistellä niin jalkakäytäviä tukkivia muovikalusteita kuin ohi vilahtavia skoottereita. Ateriointi katukeittiössä on autenttinen elämys, joka avaa ainutlaatuisen ikkunan vietnamilaiseen kulttuuriin.
Olemme koonneet alle seitsemän erilaista ruokalajia, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla Vietnamissa.
Vietnamin kansallisruoka on perinteinen pho.
Pho on nuudelikeitto, joka perustuu korianterilla ja inkiväärillä maustetulle naudanliha- tai kanafondille. Keittopohjaan lisätään kevätsipulia, riisinuudeleita ja lihaa (naudanlihaa, porsaanlihaa tai kanaa).
Vietnamilaiset vauvasta vaariin nauttivat Pho-keittoa omissa kantapaikoissaan – usein aamiaiseksi. Kukin maustaa keittonsa itse lisäämällä chiliä, kalakastiketta, valkosipulia tai muita mausteita, kunnes pho’n maku on juuri oikeanlainen.
Kansallisruokaa on tarjolla kaikkialla Vietnamissa erilaisina versioina. Keitto pohjautuu ranskalaiseen pot-au-feu-ruokalajiin, joka on klassinen ranskalainen lihakeitto.
Bun cha on peräisin Hanoista. Tämä vietnamilainen ruokalaji on eräänlainen keitto, jonka kanssa tarjoillaan pieniä lihapullia ja marinoituja grillattuja porsaanlihasiivuja sekä kulhollinen riisinuudeleita ja runsaasti tuoreita mausteyrttejä. Ruoka voidaan maustaa chilillä, valkosipulilla ja muilla vastaavilla lisukkeilla, joita on aina tarjolla katukeittiöiden pienillä pöydillä.
Riisinuudelit, mausteyrtit ja mausteet lisätään keiton päälle, ja vietnamilaisten suosikkilounas on valmis syötäväksi – joko syömäpuikoilla tai lusikalla.
(Ruokalaji on pääasiassa hanoilainen erikoisuus, mutta sitä on tarjolla myös Ho Chi Minhin kaupungissa sijaitsevassa Bun Cha 45 -ravintolassa, joka on myös valittu Tripadvisorissa yhdeksi Ho Chi Minhin kaupungin 20 parhaasta ravintolasta.)
Banh mï on voileipä – mutta ei millainen tahansa. Vietnamilainen täytetty leipä muistuttaa meidän täytettyä patonkiamme, mutta samalla se on kuitenkin erilainen.
Voileipä koostuu vaaleasta pienehköstä patongista, joka täytetään tuoreella salaatilla ja lihalla tai vastaavalla täytteellä. Patee on perinteinen Bánh mì -leivän täyte.
Gỏi cuon eli kevät- tai kesärulla tai -kääryle on yksi vietnamilaisen keittiön tunnetuimmista ruokalajeista.
Vietnamilaisessa kevätrullassa on kääritty ohuen riisipaperin sisään tuoretta salaattia ja korianteria. Lisäksi kääryleen sisältä löytyy porsaanlihaa, katkarapuja tai ravunlihaa. Herkulliset rullat dipataan kalakastikkeeseen, joka on vietnamilaisten suosikkikastike.
Kevätrullia voidaan myös paistaa (chả giò), jolloin riisipaperista tulee ihanan rapeaa.
Kevätrullat kuuluvat ruokalistalle kaikkialla Vietnamissa, ja niistä valmistetaan monenlaisia paikallisia versioita.
Banh xeo on vietnamilainen rapea lettu, joka täytetään katkaravuilla, porsaanlihalla, kananmunalla ja pavuniduilla. Täyte maustetaan tuoreilla yrteillä. Letut kääritään riisipaperiin ja dipataan voimakkaaseen kastikkeeseen.
Banh xeo on erinomainen valinta kevyeksi lounaaksi.
Elephant ear fish on kala, jota syödään Etelä-Vietnamissa Mekongin suistossa. Norsunkorvakala tarjoillaan päineen ja evineen ”seisovassa” asennossa erityisessä telineessä.
Kala on saanut nimensä norsun korvaa muistuttavasta muodostaan.
Kalan liha on vaaleaa ja se tarjoillaan paistettuna erilaisten lisukkeiden kanssa. Kalanpalat rullataan riisipaperiin tuoreiden mausteyrttien kera, ja näin syntynyt ”kevätrulla” dipataan kalakastikkeeseen.
Cao lầu on ruokalaji, jota syödään vain Hoi Anin kaupungissa. Ruokalaji koostuu paksuista nuudeleista, rapeista riisijauhokekseistä, ohueksi viipaloidusta porsaanlihasta ja kasviksista.
Cao laussa yhdistyvät kiinalaisen, japanilaisen ja vietnamilaisen ruokakulttuurin vaikutteet.
Jos keitot alkavat kyllästyttää, tämä rapean herkullinen ruoka on oiva vaihtoehto.
Vietnamissa on melkeinpä pakko kokeilla legendaarista vietnamilaista ca phe trong -kahvia eli egg coffee -nimellä kutsuttua munakahvia.
Hanoin kaduilla kiertelyn jälkeen voit pitää ansaitun tauon maailmankuulussa Giảng Cafe -kahvilassa. Kahvilan omistajaperhe on valmistanut täällä munakahvia jo vuodesta 1946 salaisen reseptin mukaan.
Tärkeimmät ainesosat perhe on kuitenkin paljastanut: egg coffee koostuu mm. kondensoidusta maidosta, juustosta, kananmunan keltuaisista ja vietnamilaisesta pikakahvijauheesta.
Makuelämys on ihanan samettinen, vaikka harva tulee ajatelleeksi kahvin ja keltuaisen sekoittamista keskenään – tai osaisi odottaa näin herkullista lopputulosta! (Giang Cafe sijaitsee osoitteessa 39 Nguyen Huu Huan.)
Vietnam on täynnä makuja, tuoksuja ja gastronomisia elämyksiä. Jos haluat lähteä makumatkalle Vietnamiin, tutustu kiertomatkoihimme ja varaa matka jo tänään!
TourCompass – Turistista matkalaiseksi