Joulu liitetään usein kristinuskoon ja etenkin länsimaiseen perinteeseen.
Joulua vietetään kuitenkin yhtä lailla myös monissa Aasian maissa, monesti hyvinkin ainutlaatuisten traditioiden ryydittämänä.
Mitä kuuluu aasialaiseen jouluun? Lue lisää jouluperinteistä, joita voit päästä kokemaan matkakohteissamme Aasiassa.
Omat ja varsin ainutlaatuiset jouluperinteet ovat pikkuhiljaa vakiintuneet myös Japanissa, vaikka vain 1 % maan kansalaisista on kristittyjä.
Monissa paikoissa järjestetään joulumarkkinoita, jotka muistuttavat paljon eurooppalaisia esikuviaan. Yksi suurimpia on Tokyo Christmas Market, joka muistuttaa hämmästyttävän paljon saksalaisia joulumarkkinoita. Itse asiassa yksi tilaisuuden sponsoreista onkin The German Tourism Association.
Joulumarkkinoilla voit shoppailla joulukoristeita, nauttia värikkäistä jouluvaloista ja juoda vaikka kupillisen kuumaa glögiä. Joulutunnelmasta voit nauttia myös Japanin monissa suurkaupungeissa, joiden ostoskeskukset koristellaan jouluksi upeilla joulukoristeilla ja -valoilla.
Japanilaiseen jouluun liittyy myös perinteitä, jotka ovat suomalaisille tuntemattomia.
Jouluaatto on nimittäin Japanissa eräänlainen ystävänpäivä, jolloin pariskunnat käyvät treffeillä ja vaihtavat keskenään lahjoja. Lahjoja annetaan harvoin kenellekään muulle kuin puolisolle tai kumppanille.
Japanilainen jouluateria on myös hyvin omintakeinen. Ruokalistalla on usein ”Kentucky Fried Chicken” -pikaruokaketjun kanaa. Fastfood-jouluateria on ollut japanilainen perinne jo vuodesta 1974, jolloin KFC aloitti markkinointikampanjan iskulauseella ”Kurisumasu ni wa kentakkii” eli ”Kentucky joulupöytään”.
Jos vierailet jossain Kiinan monista suurkaupungeista joulun aikaan, sinulle ei takuulla jää epäilystäkään siitä, mikä juhla on tulossa. Kaupunkien keskustat ja ostoskeskukset on puettu parhaimpiinsa joulukoristein ja jouluvaloin niin upeasti, että kyynisimmätkin saavat varmasti joulutunnelmasta kiinni.
Koska suurin osa kiinalaisista ei ole kristittyjä, kristinusko ei näy joulunvieton perinteissä.
Vaikka kristillisyys ei ole osa joulujuhlaa, kiinalaiset vaalivat omia jouluperinteitään. Yksi erikoisimmista liittyy omenoihin. Kiinalaiset paketoivat nimittäin jouluksi omenoita kauniisiin paketteihin ja lahjoittavat niitä toisilleen. Perinne on syntynyt siitä, että kiinan kielen omenaa tarkoittava sana kuulostaa samalta kuin rauhaa tarkoittava sana. Lisäksi jouluaattoa tarkoittava sana ”Ping’an Ye” (平安夜) tarkoittaa myös ”hiljaista” tai ”rauhallista” iltaa.
Jouluaattona kiinalaiset kokoontuvat viettämään iltaa yhdessä perheen ja ystävien kanssa, ja illan kohokohta on herkullinen jouluateria.
Vain pieni osa Vietnamin asukkaista on kristittyjä. Kristittyjen vietnamilaisten jouluperinteeseen kuuluu olennaisena osana keskiyön jumalanpalvelukseen osallistuminen jouluaattona.
Monissa kirkoissa pystytetään jouluseimi, jota koristavat luonnollisen kokoiset Joosef, Maria ja Jeesus.
Jouluaaton jumalanpalveluksen jälkeen kristityt vietnamilaiset siirtyvät kotiin nauttimaan jouluateriasta yhdessä perheen kanssa. Joulupöydässä on tavallisesti kanakeittoa, mutta jos perheellä on varaa, kana voidaan vaihtaa kalkkunaan. Jälkiruokana on ranskalainen suklaakakku Buche de Noël eli jouluhalko. Ranskalaiset siirtomaavalloittajat toivat tämän perinteen Vietnamiin 1880-luvulla.
Jouluna vietnamilaiset vaihtavat myös lahjoja. Lahjat ovat usein syötäviä, ja erityisen suosittu lahja on juuri Buche de Noël -suklaakakku.
Kuten monissa muissakin Aasian maissa, myös Indonesiassa ostoskeskukset koristellaan jouluksi.
Mutta maassa koristellaan muutakin kuin kauppoja. Maaseudulla kaukana suurkaupunkien kaupallisesta joulusta jotkut balilaiset perheet pystyttävät joulukuusen, joka valmistetaan kanojen höyhenistä.
Balin eteläosissa on useita kristittyjen asuttamia kyliä, joissa joulukoristeet kuuluvat jouluun. Koristeet ovat kuitenkin erilaisia kuin länsimaissa. Balilaiset ripustavat perinteisesti bambusta ja kookoksenlehdistä valmistettuja koristeita kotinsa ulkopuolelle. Koristetta kutsutaan nimellä ”penjor”.
Toinen kristittyjen indonesialaisten jouluun liittyvä traditio on ”Ngejot”. Ngejot on rituaali, jolla osoitetaan kiitollisuutta ja toivotetaan onnea läheisille ja naapureille lahjoittamalla heille ruokaa jouluaattona.
Joulua vietetään myös Sri Lankassa. Joulukuun ensimmäisen päivän aamuhämärissä voit kuulla pauketta, kun ihmiset sytyttävät kiinanpommeja . Tämä perinne merkitsee joulunajan alkamista Sri Lankassa.
Kuten meilläkin, myös Sri Lankassa jouluun kuuluu joulujuhla, joka tuo ystävät ja perheen yhteen nauttimaan joulupöydän antimista ja vaihtamaan lahjoja.
Monissa paikoissa on tarjolla hedelmäkakkua, joka kuuluu olennaisena osana srilankalaiseen jouluun. Kakku muistuttaa hieman hedelmäkakkua, jota syödään joulun aikaan Saksassa, Hollannissa ja Isossa-Britanniassa, mutta srilankalaisessa versiossa käytetään myös joitain paikallisia ainesosia.
Kakku kuorrutetaan perinteisesti marsipaanilla, joka valmistetaan mantelien sijaan cashewpähkinöistä.
Haluatko viettää joululomaa kaukana Suomen joulukiireestä?
Joululoma Aasiassa on erilainen mutta silti tunnelmallinen tapa viettää sydäntalven juhlaa!
TourCompass – Turistista matkailijaksi