”Matkustaminen on elämää”
Näin sanoi tanskalainen kirjailija H. C. Andersen 1800-luvun puolivälissä kirjassaan Elämäni seikkailu. Meille lause on yhtä totta tänä päivänä kuin silloinkin. Mikään ei voita uusiin kohteisiin tutustumista, ja jokainen matka jättää jälkensä sieluumme.
Matkalle mielivä kohtaa kuitenkin monenlaisia haasteita.
Kyse voi olla ilmastohaasteista, jotka meidän kaikkien on tärkeää ratkaista, tai maailmanlaajuisista kriiseistä, kuten koronapandemiasta. Ne ovat hankalia ongelmia, jotka saavat pohtimaan, pitäisikö sittenkin jäädä kotiin.
Jos meiltä kysytään, matkailu kannattaa edelleen.
Mutta miksi? Ainahan löytyy jokin asia, joka puoltaa kotiin jäämistä?
Tässä kolme hyvää syytä:
Suuri osa maailman väestöstä työskentelee matkailun parissa, ja vuonna 2019 yli 10 prosenttia koko maailman bruttokansantuotteesta tuli matkailusta.
Mitä se sitten tarkoittaa?
Se tarkoittaa, että matkustamalla maailmalla tuet paikallisia yhteisöjä, joiden luona vierailet.
Paikallisia yhteisöjä, jotka saavat elantonsa Euroopasta saapuvilta matkailijoilta.
Tämä koskee niin balilaisia oppaita, Kilimanjaron kantajia, kansallispuistojen rangereita, Kenian pieniä masaiyhteisöjä, päiväkoteja ja kouluja, monenlaisia alihankkijoita jne.
(Vastuullinen) turismi auttaa luomaan työpaikkoja monilla eri aloilla. Se auttaa säilyttämään paikallista kulttuuriperintöä, koska kävijät luovat kysyntää autenttisille kokemuksille, mikä taas auttaa paikallisia säilyttämään perinteensä ja kulttuurinsa. Matkailusta saatavia varoja sijoitetaan myös takaisin yhteisöön: niiden avulla kehitetään paikallista infrastruktuuria, perustetaan oppilaitoksia ja autetaan pienyrityksiä menestymään.
Kun siis matkustat maailmalla, autat parantamaan paikallisten ihmisten elinoloja, taloutta, työoloja ja koulutusta.
Me TourCompassilla käytämme paljon aikaa paikallisten yhteistyökumppaneiden valintaan. Näin me matkatoimistona voimme auttaa varmistamaan, että käyttämäsi rahat jäävät kyseiseen maahan ja hyödyttävät paikallisia asukkaita.
Joskus saamme kommentteja, joissa meitä kehotetaan jättämään eläimet rauhaan – emme saisi häiritä niiden elämää.
Mutta monet maailman eläinlajeista olisivat todennäköisesti vaarassa ilman meitä matkailijoita.
Useimmat ihmiset eivät tule ajatelleeksi, että monet matkakohteissamme elävät eläimet ovat edelleen olemassa osaksi sen ansiosta, että vierailemme niiden luona.
Jos kansallispuistoilla ei olisi kannustinta – toisin sanoen rahaa – pysyä auki, kukaan ei huolehtisi eläimistä ja suojelisi niitä esimerkiksi salametsästykseltä. Esimerkiksi tietyt salametsästyksen muodot lisääntyivät koronapandemian aikana (kuten villieläinten salametsästys ruoaksi eli bushmeat-metsästys) todennäköisesti juuri siksi, että kävijöitä ja henkilökuntaa ei ollut paikalla katsomassa eläinten perään. Kun turismi loppuu, loppuvat myös rahat. Samaa tietä katoaa rahoitus hankkeilta, jotka tällä hetkellä auttavat säilyttämään ja edistämään biologista monimuotoisuutta , ja seuraukset ovat erityisen vakavia vähemmän kehittyneille maille. YK:n arvion mukaan jopa 80 prosenttia Afrikan matkakohteisiin suuntautuvista vierailuista liittyy villieläimiin.
Toisin sanoen se, että haluat nähdä eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä, auttaa usein säilyttämään kyseisen lajin elinvoimaisena.
Lisäksi matkailijoiden tuki rahoittaa monenlaisia tutkimusprojekteja, kuten uhanalaisia lajeja tutkivia hankkeita ja ”orpokoteina” toimivia suojelukeskuksia, joissa hoidetaan haavoittuvassa asemassa olevia eläimiä. Tällaisia ovat esimerkiksi Thaimaalainen ChangChillin norsukeskus, joka tarjoaa turvapaikan muun muassa aiemmin viihdeteollisuudessa ”työskennelleille” eläimille, sekä Etelä-Afrikassa sijaitseva simpanssien kuntoutuskeskus Jane Goodall’s Chimp Eden.
Kyse on luonnollisesti oikean tasapainon löytämisestä.
On tärkeää, että me matkatoimistona emme käytä vankeudessa eläviä eläimiä hyväksi vain viihdyttääksemme asiakkaitamme. Itse asiassa vastustamme aktiivisesti tällaista toimintaa samalla kun osallistumme aktiivisesti uhanalaisia lajeja tukeviin hankkeisiin. Tarkistamme matkaohjelmat säännöllisesti varmistaaksemme, että tarjoamme vain sellaisia eläinelämyksiä, joista voimme mennä takuuseen. Olemme myös saaneet World Animal Protection -järjestön ”Eläinystävällinen matkatoimisto” -luokituksen, mikä myönnetään vain sellaisille yrityksille, joiden ohjelmat eivät sisällä vankeudessa eläviin eläimiin liittyvää viihdettä.
Useat tutkimukset osoittavat, että matkustaminen tekee ihmiselle hyvää.
Matkustaminen tekee sinusta myös terveemmän, osittain siksi, että lomailu vähentää stressiä, edistää hyvinvointia ja lisää onnellisuutta.
Terveyshyötyjen lisäksi matkustaminen ulkomailla laajentaa näköaloja ja muuttaa ihmistä monin tavoin myönteiseen suuntaan. Pääset pois mukavuusalueeltasi samalla kun tutustut erilaisiin kulttuureihin, syöt uusia ruokia ja keräät paljon mielenkiintoisia kokemuksia, joita voit muistella koko loppuelämäsi.
Lyhyesti sanottuna: matka on balsamia sielulle.
Matkatoimistona keskitymme yhä enemmän vastuullisuuteen ja kestävyyteen, niin ristiriitaiselta kuin se kuulostaakin. Ymmärrämme vastuumme ja pyrimme tavoitteellisesti olemaan osa ratkaisua. Voimme tehdä sen samalla kun seikkailemme maailmalla – edellä mainituista kolmesta syystä johtuen.
Kun siis seuraavan kerran harkitset kotiin jäämistä, muista ainakin nämä kolme tärkeää syytä siihen, miksi sinunkin kannattaisi jatkaa matkailua.
Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että kaukomatkalle pitäisi lähteä joka vuosi, tai edes sitä, ettetkö voisi lomailla kotimaassa ja tukea paikallista matkailualaa. Tarkoituksena on vain muistuttaa, että on MYÖS monta hyvää syytä sille, miksi kannattaa kiertää maailmaa ja kerätä kokemuksia.
Lyhyesti sanottuna uskomme vahvasti, että matkustaminen ja uusien asioiden kokeminen auttaa tekemään maailmasta paremman paikan.
Lopuksi olemme koonneet 10 vinkkiä, joiden avulla voit tehdä matkailusta maapallon kannalta kestävämpää.
1) Valitse lentoyhtiö, joka on sitoutunut vähentämään CO2-päästöjä Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti
2) Matkusta huippusesongin ulkopuolella, jolloin autat vähentämään liikaturismia alueilla, joissa se voi olla ongelma.
3) Minimoi muovinkulutus käyttämällä vesipulloja uudelleen (ota mahdollisesti oma pullo mukaan) ja jätä kertakäyttömuovit käyttämättä erityisesti paikoissa, joissa jätehuolto on heikompaa. Älä myöskään koskaan heitä roskia mihinkään muualle kuin roskakoriin, ja jos jäteastioita ei näy, kanna roskat mukanasi.
4) Jos ostat matkamuistoja, valitse ”aito” matkamuisto. Osta kohteessa valmistettuja tuotteita, jolloin tulot jäävät paikallisille.
5) Säästä vettä esimerkiksi käyttämällä pyyhkeitä uudelleen ja pyytämällä huoneesi siivousta vain tarvittaessa.
6) Käytä paikallisia oppaita. Sen lisäksi, että saat parasta tietoa, myös rahat jäävät paikallisille.
7) Kunnioita luontoa pysymällä merkityillä poluilla ja noudattamalla muita sääntöjä kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla.
8) Kunnioita villieläimiä tarkkailemalla niitä luonnollisessa elinympäristössä äläkä osallistu esityksiin tai muuhun viihteeseen, joissa käytetään vankeudessa eläviä eläimiä.
9) Kunnioita paikallisia yhteisöjä tutustumalla paikallisiin tapoihin ja perinteisiin vierailusi aikana.
10) Valitse matkatoimisto tai matkanjärjestäjä, joka keskittyy vastuulliseen matkailuun ja matkustuskäytäntöihin.
Lue lisää kestävyysvinkeistä blogissamme: 10 vinkkiä (vähän) kestävämpään matkailuun.
TourCompass – Turistista matkalaiseksi