Japanin kulttuuri on Suomeen verrattuna hyvin erilainen.
Maan kulttuuriin mahtuvat sulassa sovussa niin vanhat perinteet kuin viimeisin huipputeknologia. Geishat ja teeseremoniat ovat edelleen arvossaan, mutta samanaikaisesti maata halkovat virtaviivaiset luotijunat ja pilvenpiirtäjiä kohoaa kuin sieniä sateella.
Myös Japanin luonto on aivan ainutlaatuinen, ja henkeäsalpaavan kauniit maisemat pääsevät oikeuksiinsa erityisesti kirsikankukkien aikaan. Kevään tullen kirsikankukat verhoavat koko maan hempeän vaaleanpunaiseen huntuun, ja juhlatunnelman voi aistia kaikkialla.
Kirsikkapuiden kukinta eli hanami on yksi Japanin tärkeimmistä vuotuisista kansanjuhlista.
Niin japanilaiset kuin maassa vierailevat turistitkin kokoontuvat silloin puistoihin ja puutarhoihin kaikkialla Japanissa ihailemaan kirsikkapuiden kukkaloistoa.
Juhlahumun voi aistia kaikkialla, ja kirsikankukkajuhlaa eli hanamia vietetään usein kirsikkapuiden alla järjestettävien piknikkien merkeissä.
Kirsikankukka eli sakura on kansallinen aarre, ja maa on erittäin ylpeä perinteestään.
Japanilaisille kirsikkapuilla on aivan erityinen merkitys.
Japanissa elää lähes 90 miljoonaa buddhalaista, ja yksi buddhalaisuuden kulmakivistä on ajatus kaiken katoavaisuudesta. Ja juuri tätä kirsikankukinta symboloi. Kukinta-aika tarjoaa mahdollisuuden mietiskellä ja pohtia luonnon kauneutta – ja elämää yleensäkin.
Kirsikankukinnalla on myös toinen merkitys. Se symboloi nimittäin uuden alkua, sillä uusi kouluvuosi ja uusi tilivuosi alkavat molemmat 1. huhtikuuta.
Uskonnollisen ja opetuksellisen symboliikan lisäksi kirsikankukilla on myös kaupallinen merkitys.
Supermarketit koristellaan tähän aikaan muoviversioilla kauniista kirsikankukista. Koristeet muistuttavat itse asiassa suomalaisten kauppojen joulukoristeita.
Jos haluat kokea Japanin kauniin ja tunnelmallisen kirsikankukkajuhlan, tarvitset hieman kärsivällisyyttä. Kukinnan alkamisajankohtaa on nimittäin erittäin hankala ennustaa, sillä se riippuu täysin sääolosuhteista.
Tästä syystä japanilaiset meteorologit ovat jo vuodesta 1951 seuranneet kukintaa siinä missä saderintamiakin. Nykyaikaiset ennusteet perustuvat edistyneeseen teknologiaan. Tarkan kukinta-ajan laskemisessa käytetään jopa monimutkaisia matemaattisia kaavioita.
Matkustusajankohta kannattaa suunnitella hyvissä ajoin, mutta ei ole kuitenkaan mahdollista taata, että kukinta tapahtuu ”normaaliin aikaan”.
Maa on kooltaan suuri, joten kirsikankukat kukkivat eri paikoissa eri aikaan. Useimmiten ensimmäiset sakurat aukeavat Okinawalla tammikuussa. Kiotossa ja Tokiossa sakurat kukkivat tavallisesti maaliskuun loppupuolella tai huhtikuun alussa.
Kukinnan etenemistä voit halutessasi seurata osoitteessa https://n-kishou.com.
Voit nauttia japanilaisesta kirsikankukkajuhlasta kaikkialla maassa pohjoisesta etelään.
Olemme koonneet alle esimerkkejä paikoista, joissa kirsikankukat ovat erityisen hienoja.
Tokion pohjoispuolella sijaitsevan Kanazawan kaupungin puistot kuuluvat Japanin kauneimpiin.
Upean Kenroku-enin puiston sisällä on kirsikkapuiden lisäksi myös geishakortteli ja samuraikortteli. Muiden nähtävyyksien lisäksi puistossa on suhteellisen vähän turisteja, joten täällä voit nauttia autenttisesta japanilaisesta hanamitunnelmasta.
Tokiossa sijaitseva Uenon puisto on erinomainen paikka ihailla kirsikkapuiden kukkaloistoa, sillä puiston keskikäytävää reunustaa yli tuhat puuta. Kauniiden kukkien lisäksi puistossa palavat tuhannet lyhdyt, jotka luovat taianomaista tunnelmaa. Ueno on erittäin suosittu hanamikohde, joten kannattaa suunnata paikalle hyvissä ajoin, jos haluat varmistaa paikkasi kirsikkapuun alla.
Kioton läpi virtaavan Kamogawa-joen rantoja reunustavat kirsikkapuut. Entinen pääkaupunki onkin suosittu paikka hanamin viettäjien keskuudessa.
Kaupungin yli 1600 temppelin pihat ja puutarhat ovat myös erinomaisia paikkoja kirsikankukista nauttimiseen. Yksi Kioton suosituimmista ja erikoisimmista paikoista kokea kirsikkapuiden kukinta on Gionin geishakorttelissa sijaitseva vanha Geisha-talo. Voit kävellä myös pitkin kanavan vartta kulkevaa Filosofin polkua, jota reunustavat sadat kirsikkapuut.
Kema Sakuranomiyan puisto ja Linnapuisto ovat Osakan parhaita paikkoja hanamin viettoon.
Kema Sakuranomiyassa noin 5000 kirsikkapuuta on istutettu Okawa-joen rannalle. Vaaleanpunaiset kirsikankukkapilvet pääsevät oikeuksiinsa joelta käsin katsottuna.
Osakan linnaa ympäröivää suurta puistoa koristaa yli 4000 kirsikkapuuta. Kevään tullen linna verhoutuu vaaleanpunaiseen kukkamereen, mikä on erityisen vaikuttava näky.
Useimmille tulee Hiroshimasta ensimmäisenä mieleen toisen maailmansodan atomipommi.
Hiroshiman rauhanpuistoa koristavat joka vuosi kauniin vaaleanpunaiset kirsikankukat. Puistoon on istutettu yli 300 kirsikkapuuta, jotka muodostavat vaikuttavan kontrastin puiston sotamuistomerkeille.
Hijiyaman puistosta avautuvat hienot näköalat yli koko kaupungin, ja puistossa itsessään on 1300 kirsikkapuuta. Hijiyama onkin suosittu paikka hanamin viettäjien keskuudessa.
Ensimmäiset kirsikkapuut puhkeavat kukkaan Okinawan saarella, joka sijaitsee Tokiosta lounaaseen.
Yksi kauneimmista paikoista ihastella kirsikankukkia on Nakijinin linna, jossa kukkivat kirsikkapuut ja kauniisti valaisevat lyhdyt muodostavat lumoavan tunnelin.
Jos haluat kokea Japanin kauniin kirsikankukkajuhlan, lähde Aasiamatkojen kiertomatkalle kiehtovaan Japaniin!
TourCompass – Turistista matkalaiseksi