Etelä-Afrikka on yksi maailman parhaista valassafarikohteista.
Maassa on useita eri paikkoja, joissa on hyvät mahdollisuudet nähdä näitä vaikuttavia nisäkkäitä. Mikään ei ole niin vaikuttavaa kuin päästä ihan lähelle seuraamaan jättiläismäisten villivalaiden verkkaista uiskentelua. Valassafari on ainutlaatuinen elämys, joka jää mieleen loppuelämäksi.
Tässä on oppaamme Etelä-Afrikan valassafareihin.
Aivan kuten voit lähteä safarille Etelä-Afrikan kansallispuistoihin, voit myös lähteä safarille merelle ja nähdä kiehtovia merieläimiä, kuten valaita ja delfiinejä.
Valassafarilla jäljitetään villejä valaita avomerellä.
Valassafareja järjestetään sekä maalla että merellä.
Tällaisella valassafarilla valaita bongataan maista käsin.
Kun nouset korkealle Etelä-Afrikan luonnonkauniille rantakallioille, voit nauttia kauniista merinäköalasta samalla kun katselet villieläimiä.
Etelä-Afrikan etelärannikolla on lukemattomia näköalapaikkoja, jotka sopivat valaiden bongaamiseen. Yksi parhaista paikoista nähdä valaita on Kapkaupungin eteläpuolella sijaitseva Hermanus, joka tunnetaan maailman valaspääkaupunkina. Kaupungissa on jopa oma ”whale crier”, joka puhaltaa torveen sesonkiaikana aina kun rannikolla voi nähdä valaita. Kävele rantaa pitkin ja pidä silmällä lahtea, johon valaat kokoontuvat valaskaudella. Istahda yhdelle monista penkeistä ja näe merten suurimmat jättiläiset ihan läheltä.
Jos haluat päästä vielä lähemmäksi ja melkein tuntea jättimäisten valaiden vesisuihkut, voit lähteä jännittävälle merisafarille. Veneestä käsin mahdollisuutesi bongata valaita ovat vieläkin paremmat.
Valassesongin aikaan veneitä lähtee safareille useita kertoja päivässä. Venesafareilla mukana on usein myös opas, joka kertoo lisää valaista ja tietää, mitä kannattaa pitää silmällä.
Valaiden lähelle pääseminen on tilaisuus, joka suodaan vain harvoille. Jos tiedät, millaisia merkkejä valaat antavat itsestään, todennäköisyys nähdä valaita on huomattavasti suurempi.
4 asiaa, joita kannattaa pitää silmällä
Kun valaat puhaltavat: Tarkkaile – ja kuuntele – hetkeä, jolloin valaat hengittävät sisään sieraintensa kautta ja puhaltavat sitten vesisuihkun ulos.
Kun valaat hyppäävät: Kuuluu vain valtava loiskaus, kun jättimäinen valas rikkoo veden pinnan ja hyppää korkealle ilmaan. Tavallisesti valaat hyppäävät kolmesta kahdeksaan kertaa peräkkäin. On arveltu, että valaat käyttävät hyppyjä viestiäkseen toisilleen, saadakseen liikuntaa tai päästäkseen eroon ihollaan elävistä loisista.
Kun valaat pieksevät vettä pyrstöllään: Ääntä lähtee myös silloin, kun valaat iskevät isot pyrstönsä voimalla pintaa vasten. Pyrstön läpsyttelyn uskotaan myös olevan yksi valaiden tavoista kommunikoida keskenään.
Kun valaat katselevat ympärilleen: Aivan kuten me ihmiset haluamme tietää, mitä ympärillämme tapahtuu, myös valaat ovat uteliaita ja haluavat nähdä ympärilleen. Kiinnitä siis huomiota hetkiin, jolloin valaat nousevat merestä pystysuoraan suunnilleen niin korkealle, että niiden evät nousevat lähes pintaan. Siitä tiedät, että valaat ”vakoilevat” eli nousevat katselemaan ympäristöään.
Paras aika lähteä valassafarille Etelä-Afrikassa on kesäkuun ja marraskuun välisenä aikana. Vaikka nämä kuukaudet ovat sesonkiaikaa, valaiden näkemisestä ei ole koskaan takeita. Valassesonki on huipussaan elo-lokakuussa, jolloin mahdollisuudet valaiden näkemiseen ovat parhaat mahdolliset.
Kesäkuusta marraskuuhun valaat vaeltavat Etelämantereen kylmistä vesistä Etelä-Afrikan lämpimiin vesiin parittelemaan, poikimaan ja kasvattamaan poikasiaan. Mitä lähempänä rantaa valaat viihtyvät, sitä todennäköisempää niiden bongaaminen on.
Etelä-Afrikan rannikolla on mahdollista nähdä useita eri valaslajeja, mutta tavallisimmin bongaat safareilla etelänmustavalaita. Niiden lisäksi voit nähdä myös ryhävalaita ja brydenvalaita.
Mustavalaan englanninkielinen nimi ”right whale” on perua valaanpyynnin ajoilta. Siihen aikaan mustavalaita pidettiin nimittäin ainoina ”oikeina” saalisvalaina, sillä ne tulivat lähelle rantaa ja nousivat kuolleina pintaan kellumaan.
Jos sinulla käy tuuri, voit nähdä valassafarilla myös miekkavalaita ja delfiinejä.
TourCompass – Turistista matkalaiseksi