Kun lennät useamman aikavyöhykkeen yli, voit kärsiä jetlagista eli aikaerorasituksesta.
Mutta mistä se johtuu? Ja miten sen voi välttää?
Lue lisää jetlagista ja katso 7 vinkkiä jetlagin välttämiseen matkallasi.
Kehon sisäistä kelloa säätelevät eri hormonit, joita keho tuottaa vuorokauden eri aikoina. Kehosi on sopeutunut oman asuinpaikkasi aikavyöhykkeeseen.
Kun matkustat aikavyöhykkeiden yli itään tai länteen, kehosi on totuteltava uuteen aikavyöhykkeeseen, ja tämä totuttelu voi näkyä jetlag-oireina.
Joidenkin ihmisten on vaikeampi sopeutua uuteen aikavyöhykkeeseen kuin toisten. Yleensä sanotaan, että sisäistä kelloa on helpompi säädellä länteen päin lennettäessä, koska lännen suuntaan matkustettaessa seurataan aurinkoa.
Jos sinulla on taipumusta kärsiä aikaerorasituksen aiheuttamista oireista matkoilla, seuraavista 7 vinkistä voi olla apua.
Muista, että jetlag voi iskeä sekä meno- että paluumatkalla, joten vinkkejämme voi ja kannattaa testata myös kotimatkan koittaessa (tietenkin käänteisesti) etenkin, jos arkeen on palattava pikavauhtia matkan jälkeen.
Pyri mahdollisuuksien mukaan sopeuttamaan päivärytmisi kohdemaasi rytmiin jo muutamaa päivää ennen lähtöä.
Kun lennät itään, voi olla hyvä idea käydä nukkumaan tuntia tai paria aikaisemmin muutamana päivänä ennen lähtöä.
Kun lennät länteen, voi olla hyvä idea käydä nukkumaan hieman myöhemmin ja vastaavasti nousta tavallista myöhemmin muutamana päivänä ennen lähtöä.
Aseta myös kellosi kohdemaan aikaan heti lentokoneeseen astuttuasi. Näin kohdemaan päivärytmin noudattaminen on helpompaa ja totut uuteen aikaan nopeammin. Yritä nukkua koneessa, jos määränpäässäsi on lennon aikana yö, ja vastaavasti pyri pysymään hereillä, jos määränpäässäsi on päivä.
Pakkaa mukaasi käsimatkatavaroihin nukahtamista helpottavia tuotteita, kuten unimaski, korvatulpat, matkatyyny ja lämmin pusero.
Päivän aikana nauttimamme ateriat ovat myös mukana sääntelemässä kehomme sisäistä kelloa ja rytmiä.
Kehosi voi tottua aikaeroon nopeammin, jos syöt ateriasi matkakohteen aikavyöhykkeen mukaan muutaman päivän ajan ennen lentoa – syö siis ateria aina, kun kohdemaassasi on ateria-aika.
Ennen lentoa kannattaa harrastaa liikuntaa. Liikkuminen voi auttaa kehoasi rentoutumaan ja tehdä olosi sopivan raukeaksi lentomatkan ajaksi. Voit esimerkiksi kävellä lentokentällä lennon lähtöä odotellessasi, nousta portaita hissin sijasta ja niin edelleen.
Jos määränpäässä on pysyteltävä valveilla, kävely antaa myös mukavasti energiaa, jolloin et kuukahda täysin jo ennen nukkumaanmenoaikaa.
On tärkeää juoda runsaasti vettä sekä ennen lentoa että lennon aikana ja myös sen jälkeen.
Koneen ilma on erittäin kuivaa, ja kuivassa ilmassa oleskelu voi kuivattaa myös kehoasi. Kuivuminen puolestaan pahentaa jetlagin oireita.
Etenkin alkoholi aiheuttaa kuivumista. Vaikka koneessa tarjoiltavat drinkit houkuttelisivatkin, kannattaa pysytellä alkoholittomalla linjalla.
Jos aiot ottaa lennolla nokoset tai nukkua pidempäänkin, kannattaa sulkea puhelin, tabletti ja muut näyttölaitteet vähintään tuntia aiemmin.
Elektronisten laitteiden sininen valo voi nimittäin haitata nukahtamista.
Saavuttuasi perille matkakohteeseen on hyvä pyrkiä noudattamaan paikallista päivärytmiä niin pitkälle kuin pystyt. Jos siis perillä on aamu, yritä pysytellä hereillä koko päivä aina nukkumaanmenoon asti.
Auringonvalolla on erittäin suuri vaikutus sisäiseen kelloomme. Jos saavut kohteeseesi aamulla tai päivällä, kannattaa käydä ulkona kävelyllä ja nauttia auringon hyvää tekevän valon antamasta energiasta.
Jos hereillä pysyminen tuntuu kuitenkin mahdottomalta, voit ottaa pienet nokkaunet. Muista kuitenkin laittaa herätyskello päälle! Jos nukut pitkään keskellä päivää, et välttämättä saa illalla unta, jolloin aikaeroon totuttelusta tulee entistä vaikeampaa.
Hyvä pituus nokosille on noin puoli tuntia, ei kuitenkaan enempää kuin kaksi tuntia.
Hyvää matkaa!
TourCompass – Turistista matkalaiseksi