TURVATAKUU - Lue lisää
09 424 15 833
Avoinna tänään 10 - 16 | Aukioloajat
KotiBlogi10 herkullista meksikolaista ruokalajia

10 herkullista meksikolaista ruokalajia

19.03.2018
Näytä kaikki

Taco

Meksikolainen ruoka on tuttua kaikille, ja meksikolaisilla erikoisuuksilla herkutellaan kaikkialla maailmassa. Mutta mikään ei tietenkään vedä vertoja meksikolaiselle ruoalle Meksikon taivaan alla!

Kokosimme alle kymmenen meksikolaista perinneruokaa, seitsemän suolaista ja kolme makeaa.

Seitsemän perinteistä meksikolaista ruokalajia

Meksikolaisessa keittiössä ei säästellä yrttejä, mausteita ja chiliä. Maissi ja pavut ovat myös välttämättömiä ainesosia monessa meksikolaisessa ruokalajissa.

Enchilada

Enchiladas

Enchiladat ovat ohuita täytettyjä maissitortilloja. Niitä syödään kaikkialla Meksikossa, ja täytteeksi voit valita possua, nautaa, katkarapuja, kasviksia, juustoa tai papuja. Enchiladat kuorrutetaan usein tulisella kastikkeella.
Meksikolaiset ovat kokanneet enchiladoja jo vuosikausia, ja ruokalaji onkin mainittu jo historian ensimmäisessä meksikolaisessa keittokirjassa El Cocinero Mexicano (Meksikolainen keittiö), joka julkaistiin vuonna 1831.

Mayaintiaanit keksivät enchiladat, kun he käärivät kalaa maissijauhosta valmistettuihin tortilloihin. Tänä päivänä mayoilla on oma perinneruokansa, joka muistuttaa enchiladoja. Jukatanin alueella voit maistaa mayojen papadzuleja. Papadzulet ovat maissitortilloja, jotka täytetään lihan ja papujen sijasta keitetyllä kananmunalla.

Mole

Mole

Mole on kastike, jota käytetään monissa meksikolaisissa ruoissa.

Molekastike voi olla mustaa, punaista, keltaista tai vihreää sen mukaan, mitä aineksia sen valmistuksessa on käytetty.

Molen valmistus ei tapahdu hetkessä. Kastiketta keitetään pitkään alhaisella lämmöllä, ja siihen voidaan lisätä jopa 20 eri maustetta. Tunnetuin mole on mole poblano, jossa maistuvat chili ja suklaa.

Tacos Árabes

Tacos árabe

Meksikolainen keittiö on ottanut vaikutteita monista eri maista – mukaan lukien Libanonista.

1800-luvun lopulla Meksikoon saapuneet libanonilaiset siirtolaiset kehittivät yhden maan suosituimmista pikaruokalajeista: tacos árabes.

Taco árabes on taco, jonka täytteenä on vartaassa grillattua possua. Liha marinoidaan mausteseoksella, jossa on muun muassa kuminaa ja oreganoa. Liha höystetään vielä limemehulla, suolalla ja salsalla ennen tarjoilua. Lisukkeena on tavallisesti sipulia ja korianteria, jotka kuuluvat meksikolaisen keittiön kulmakiviin.

Tamales

Tamales

Tamalet ovat Meksikossa erittäin suosittu ruokalaji.

Tamale on maissitaikinasta valmistettu piiras, joka täytetään makealla tai suolaisella täytteellä, kuten kasviksilla, jauhelihalla ja juustolla. Se kääritään banaaninlehteen, joka sidotaan narulla nyytiksi. Nyytit höyrytetään kypsiksi. Huomaa: banaaninlehteä ei ole tarkoitettu syötäväksi!

Vaikka tamalet ovat suosittu ruokalaji Meksikossa, se ei välttämättä ole peräisin juuri täältä. Tamaleita syödään kaikkialla Etelä-Amerikassa, niitä vain kutsutaan eri paikoissa ei nimillä. Esimerkiksi bolivialainen humintas al horno muistuttaa suuresti meksikolaista tamalea.

Tostadas

Tostadas

Tostadat ovat tortilloja, jotka uppopaistetaan rasvassa rapeiksi.

Tostadat voidaan tarjoilla täytettyinä tai niitä voidaan napostella sellaisinaan. Täytetyn tostadan sisältä löytyy useimmiten papumuhennosta, juustoa, lihaa tai katkarapuja. Täytteet pysyvät kasassa rapean tortillan päällä, kun päällimmäiseksi lusikoidaan kerros guacamolea.

Kullakin alueella on oma suosikkitäytteensä.

Pozole

Pozole

Pozole on ikivanha keittoruoka, joka sisältää vähän kaikkea. Se on perinteinen meksikolainen erikoisuus, jota aikoinaan syötiin uhrimenojen yhteydessä.

Pozolesta on olemassa monenlaisia versioita, joissa voidaan käyttää esimerkiksi kanaa, sianlihaa tai pelkkiä kasviksia.

Kuten niin monet muutkin meksikolaisten rakastamat ruokalajit, myös pozole rakentuu maissin ja papujen varaan. Keiton valmistaminen vie aikaa, sillä siihen lisätään monenlaisia mausteita ja höysteitä. Lämmittävä keitto on suosittu ruokalaji, jota tarjoillaan meksikolaisissa perhejuhlissa tuoreen salaatin, limen ja chilien kera.

Elotes & esquites

Elotes

Maissi on tärkeässä roolissa meksikolaisessa keittiössä, ja tämä koskee myös pikkupurtavaa ja välipaloja.

Elote on suosittu pikaruoka, joka koostuu grillatusta, savustetusta tai keitetystä maissintähkästä. Kuuma maissintähkä voidaan höystää esimerkiksi voilla, chilillä, majoneesilla tai vuohenjuustolla.

Esquites on toinen suosittu maissivälipala. Esquites valmistetaan paistamalla irtonaisia maissinjyviä. Kuten elotesiin, myös esquitesiin voidaan lisätä monenlaisia höysteitä, kuten voita, juustoa, chiliä tai limeä. Välipala tarjoillaan pienissä kipoissa.

3 perinteistä meksikolaista jälkiruokaa

Churros

Churros

Churro on Meksikossa erittäin suosittu leivonnainen, ja niitä saa nykyään monista paikoista myös Suomessa.

Churroa kutsutaan usein meksikolaiseksi donitsiksi, vaikka se onkin alun perin espanjalainen herkku.

Tarinan mukaan churrot keksi eräs paimen, joka asui vuoristossa. Koska lähellä ei ollut leipomoja, hän keksi keinon paistaa leivonnaisia ilman uunia. Churrot pyöritellään tavallisesti sokerissa ja kanelissa ja tarjoillaan suklaakastikkeen kera.

Tänä päivänä erimakuisia ja erimuotoisia churroja on saatavilla kaikkialla.

 

Flan

Flan

Monet meksikolaiset makeat herkut ovat uunissa paistettuja ja sokerilla kuorrutettuja leivonnaisia. Yksi tunnetuimmista meksikolaisista jälkiruoista on kuitenkin paahtovanukas eli flan.

Flan, joka on mukaelma vanhasta ranskalaisesta ”flaon”-jälkiruoasta, koostuu makeasta vanukkaasta ja karamellikastikkeesta.

Flan valmistetaan sekoittamalla kananmunia, maitoa, kermaa ja vaniljaa. Valmis massa kaadetaan paistoastiaan, ja lopuksi sen päälle ripotellaan sokeria. Uunissa jälkiruoka muuttuu kiinteäksi, ja pinnalla oleva sokeri ruskistuu karamelliksi. Flan voidaan myös maustaa esimerkiksi kahvilla tai kaakaolla.

Cocadas

Cocadas

Cocada on tyypillinen meksikolainen jälkiruoka-kahvileipä, joka muistuttaa macaronleivoksia.

Cocadat valmistetaan kananmunista, kondensoidusta maidosta ja kookoshiutaleista ja paistetaan uunissa. Leivonnaisiin voidaan lisätä myös manteleita tai kuivattuja hedelmiä.

Cocadoja on saatavilla toreilla ja markkinoilla, minkä lisäksi niitä voi usein ostaa hiekkarannalla välipalaksi.

Koe Meksiko TourCompassin matkalla

Meksikolaiset perinneruoat vaihtelevat alueelta toiselle, mutta yksi asia on varmaa: aitoa, tuoretta ja herkullista meksikolaista ruokaa on tarjolla kaikkialla. Paikallisten perinneruokien lisäksi meksikolainen keittiö on kerännyt vaikutteita kaikkialta maailmasta.

Monia perinneherkkuja on saatavilla ravintoloissa, mutta meksikolaisesta ruoasta voit nauttia myös toreilla ja katukeittiöissä.

Jos rakastat aitoa meksikolaista ruokaa, tutustu Meksikon-kiertomatkoihimme ja inspiroidu suunnittelemaan seuraava lomasi.

TourCompass – Turistista matkalaiseksi