TURVATAKUU - Lue lisää
09 424 15 833
Avoinna tänään 10 - 16 | Aukioloajat
KotiBlogiKilimanjaron reitit vertailussa

Kilimanjaron reitit vertailussa

12.12.2018  |  päivitetty: 01.02.2024
Näytä kaikki

Telttoja Kilimanjarolla

Kilimanjaron huipun valloittaminen on monen unelma.

Uhuru Peakille, Kilimanjaron korkeimmalle kohdalle on mahdollista nousta useita eri reittejä pitkin.

Mutta mikä reiteistä sopii parhaiten juuri sinulle?

Mikä Kilimanjaron reitti kannattaa valita?

Kartta Kilimanjaron eri reiteistä

Kilimanjaron huipulle vie seitsemän eri reittiä.

Tällä hetkellä TourCompass tarjoaa 5 eri reittivaihtoehtoa; Machame, Marangu, Rongai, Shira ja Lemosho. Näiden lisäksi huipulle vievät myös Northern Circuit- ja Umbwe-reitit.

Kullakin reitillä on omat hyvät ja huonot puolensa. Kannattaa siis tutustua vaihtoehtoihin ja valita juuri sinulle parhaiten sopiva reitti.

Eri reitit eroavat toisistaan monin tavoin:

  • Nousu- ja laskeutumisreitti
  • Liikenne/kävijöiden määrä
  • Vaikeusaste
  • Sopeutumismahdollisuudet ja onnistumisaste
  • Majoitusvaihtoehdot

Myös reittien varrella oleva luonto ja kasvillisuus vaihtelee, ja monet reiteistä yhdistyvät nousun loppuvaiheessa:

  • Monet reiteistä yhdistyvät toisiinsa juuri ennen Uhuru Peakia, joka on Kilimanjaron korkein kohta. Käytämme huipulle nousemiseen kahta eri reittiä, joista toinen kulkee Barafu Campin ja Stella Pointin kautta (Machame, Lemosho ja Shira) ja toinen Kibo Hutsin ja Gilman’s Pointin kautta (Marangu ja Rongai).
  • Valitsemastasi reitistä riippuen matka vie läpi luontomaisemien ja maanviljelysmaiden metsiin, sademetsiin, nummivyöhykkeen läpi ylänköaavikolle ja lopuksi huipun lumisiin kalliomaisemiin.

Alla voit lukea lisää TourCompassin valikoimaan kuuluvista reiteistä.

Huomaa, että leirit ja tarkat reitit voivat vaihdella jonkin verran järjestäjästä riippuen.

Machame-reitti

Machame-reitin kartta

Machame on luonnonkaunis ja monien kiipeilijöiden suosima reitti.

Machame-reitti alkaa Kilimanjaron lounaispuolella sijaitsevalta Machame Gatelta, ja laskeutuminen tapahtuu Mweka-reittiä pitkin.

Monen mielestä Machame-reitin varrella olevat luontomaisemat ovat erityisen kauniita, mikä on yksi syy sen suosioon.

Machame ei ole niinkään teknisesti vaativa, mutta se on raskas. Reitti kulkee ylös ja alas ajoittain jyrkässä maastossa, mikä kysyy kuntoa ja kestävyyttä. Machame sopii siis erityisesti kiipeilijöille, jotka ovat valmiita haastavampaan vaellukseen. Reitin vaativuus on antanut sille myös lempinimen Whiskey route.

Machamen suosio tarkoittaa, että reitillä on enemmän liikennettä verrattuna Rongai-, Lemosho- ja Shira-reitteihin. Jos siis haluat nousta reittiä, jolla kulkee vähemmän muita kiipeilijöitä, valitse Machamen sijaan jokin näistä kolmesta.

Machamen onnistumisaste on suhteellisen korkea, koska matkan aikana ”kiivetään korkealle ja nukutaan matalalla”, mikä edistää sopeutumista. Machame-reitin kiipeäminen kestää kuusi päivää.

Miksi kannattaa valita Machame-reitti?

  • Yksi maisemiltaan kauneimmista ja vaihtelevimmista reiteistä
  • Hyvät sopeutumismahdollisuudet, koska reitillä ”kiivetään korkealle ja nukutaan matalalla”
  • Keskiverto-korkea onnistumisprosentti

Huonot puolet/Machame-reitin huonot puolet

  • Suhteellisen ruuhkainen reitti
  • Haastava nousu

Marangu-reitti

Marangu-reitin kartta

Marangu-reitti on yksi Kilimanjaron vanhimmista ja suosituimmista reiteistä.

Reitti alkaa Kilimanjaron kaakkoispuolella sijaitsevalta Marangu Gatelta.

Marangun lempinimi on Coca Cola -reitti, koska sen varrella olevista mökeistä on mahdollista ostaa virvoitusjuomia ja pientä syötävää. Marangun ja vaikeamman Machame-reitin eli Whisky-reitin lempinimet kertovat paljon reittien erilaisuudesta.

Muista reiteistä poiketen Marangulla nukutaan telttojen sijasta patjoilla alkeellisissa mökeissä. Tästä on etua silloin, kun kaipaat hieman lisämukavuutta tai kun kiipeät vuorelle sadekauden aikaan.

Marangu on kaunis, mutta muihin verrattuna vähemmän vaihteleva reitti, koska nousu ja laskeutuminen tapahtuvat samaa reittiä pitkin. Marangulla näet siis vain yhden puolen Kilimanjarosta.

Marangu-reitti on suosittu, joten poluilla voi ajoittain olla ruuhkaista. Suosiota lisää se, että maasto ei ole aivan yhtä haastavaa kuin muilla reiteillä.

Marangu on kaikkein suorin ja tasaisesti asteittain nouseva tie huipulle. Virheellinen käsitys reitin ”helppoudesta” johtaa kuitenkin siihen, että monet lähtevät matkaan sen suuremmin valmistautumatta ja sairastuvat siksi vuoristotautiin. Marangulla ei ole mahdollisuutta ”kiivetä korkealle ja nukkua matalalla”, mikä haittaa sopeutumista ja tarkoittaa, että reitin onnistumisaste on matalampi.

Vaelluksen suositeltu kesto on vähintään viisi päivää, joten Marangu on kestoltaan Kilimanjaron lyhyin reitti. Koska reitti itsessään tarjoaa huonommat sopeutumismahdollisuudet, olemme lisänneet matkaan yhden sopeutumispäivän, mikä parantaa huipun saavuttamisen todennäköisyyttä. Siksi TourCompassin matkoilla vaellus kestää yhteensä 6 päivää.

Miksi kannattaa valita Marangu-reitti?

  • Reitti huipulle on suora ja suhteellisen ”helppo”
  • Reitillä yövytään mökeissä, mikä lisää mukavuutta etenkin sadekaudella
  • Reitti on suhteellisen edullinen, vaikka siihen sisältyykin ylimääräinen sopeutumispäivä

Huonot puolet

  • Vilkkaasti liikennöity reitti
  • Muihin reitteihin verrattuna vähemmän vaihtelevat maisemat, koska ylös ja alas kuljetaan samaa reittiä
  • Alhainen onnistumisprosentti huonompien sopeutumismahdollisuuksien takia. Onnistumisprosentti on kuitenkin suurempi, kun nousuun käytetään 6 päivää

Rongai-reitti

Rongai-reitin kartta

Rongai-reitin lähtöpaikka on Kilimanjaron pohjoispuolella aivan Kenian rajan tuntumassa. Rongai on ainoa pohjoisesta alkava reitti.

Reitin pohjoinen sijainti tarkoittaa, että se on suureksi osaksi suojassa sateelta, mikä tekee Rongai-reitistä erinomaisen valinnan sadekauden aikana matkustaville. Vähäisempien sademäärien takia Rongain varrella oleva luonto ei ole yhtä rehevää kuin muilla reiteillä, eikä reitillä pääse myöskään kulkemaan esimerkiksi sademetsän läpi.

Vastaavasti maisemat ovat aukeammat vuoren pohjoispuolella. Rongai-reitillä pääset myös kokemaan Mawenzi Peakin, joka on yksi koko Kilimanjaron alueen kauneimmista paikoista.
Rongai on yksi Kilimanjaron helpoimmista reiteistä. Marangun tapaan nousu on loivaa ja tapahtuu hitaasti asteittain ilman jyrkkiä osuuksia. Lisäksi Rongailla on vähemmän ihmisiä ja reitti on syrjäisempi suositumpiin reitteihin verrattuna. Kun Rongai sitten yhdistyy Maranguun Kibo Hutsin kohdalla, voit huomata, kuinka paljon ”yksityisempi” reitti sinne asti olikaan.

Nousun suositeltu vähimmäispituus on 6 päivää. Reitti ei juurikaan tarjoa mahdollisuuksia ”kiivetä korkealle ja nukkua matalalla”, joten olemme lisänneet matkaan yhden sopeutumispäivän. Nousu kestää siis yhteensä 7 päivää, mikä parantaa reitin onnistumisprosenttia ja edistää sopeutumista.

Rongai on tavallisesti kalliimpi kuin Machame tai Marangu, koska Moshista on kuljettava pidempi matka vuoren pohjoispuolelle.

Miksi kannattaa valita Rongai-reitti?

  • Kiipeäminen on ”helpompaa”, koska nousut ovat loivia. Kun nousuun käytetään 7 päivää, sopeutumismahdollisuudet ovat hyvät ja onnistumisprosentti on suhteellisen korkea
  • Lähtö pohjoispuolelta, mistä on etua sadekaudella
  • Vähemmän muita kiipeilijöitä Machame- ja Marangu-reitteihin verrattuna

Huonot puolet

  • Kalliimpi kuin Machame tai Marangu
  • Pidempi ajomatka retken alussa
  • Vähemmän luontoelämyksiä muihin reitteihin verrattuna

Lemosho-reitti

Lemosho-reitin kartta

Lemosho-reitti on erittäin kaunis, suhteellisen koskematon ja muihin reitteihin verrattuna syrjäinen reitti. Monet pitävät Lemoshoa kaikista Kilimanjaron reiteistä kauneimpana.

Lemosho on myös yksi uusimmista reiteistä, joka perustettiin alun perin paremmaksi versioksi Shira-reitistä. Lemosho eroaa esikuvastaan siinä, että reitti on hieman pidempi ja ensimmäinen yö vietetään Shiraan verrattuna matalammalla, mikä auttaa sopeutumista.

Kuten Shira- ja Rongai-reittienkin kohdalla, myös Lemoshon lähtöpiste on hieman pidemmän ajomatkan päässä. Kuljetuksen tarve ja reitin pituus yhdessä tarkoittavat, että Lemosho on viidestä reitistämme kallein.

Vastaavasti se tarjoaa kauniita maisemia ja vähemmän liikennettä.

Kilimanjaron länsipuolella sijaitsevan Lemosho Gladesin kohdalta alkava reitti on huomattavasti vähemmän käytetty kuin esimerkiksi Machame tai Marangu.

Lemosho on suhteellisen haastava reitti. Vastaavasti se tarjoaa hyvät sopeutumismahdollisuudet, jolloin myös onnistumisprosentti on korkeampi. Suositus on, että Lemosho-reitin nousemiseen käytetään vähintään 7 päivää. TourCompassin matkoilla vaellus kestää 8 päivää.

Miksi kannattaa valita Lemosho-reitti?

  • Kaunis ja koskematon reitti
  • Hyvät sopeutumismahdollisuudet ja korkea onnistumisaste
  • Vähemmän liikennettä, erityisesti reitin alkupäässä

Huonot puolet:

  • Pituutensa takia kallein reitti
  • Pidempi ajomatka retken alussa
  • Vie enemmän aikaa kuin muut neljä reittiä

Shira-reitti

Shira-reitin kartta

Shira reitti on lähes identtinen sisarreittinsä Lemoshon kanssa. Shiran kiipeäminen kuitenkin kestää vain kuusi päivää.

Lemoshon tapaan Shira alkaa Kilimanjaron länsipuolelta. Shira-reitille päästäkseen on kuitenkin ensin ajettava Shira Gatelle, ja muihin reitteihin verrattuna Shiran ensimmäinen osuus on vaikeampi ja haastavampi: ensimmäinen yö vietetään nimittäin 3840 metrin korkeudella merenpinnasta. Näin korkealla on suurempi riski sairastua vuoristotautiin, joten on erityisen tärkeää, että kuuntelet kehoasi matkan aikana.

Shira on kaunis reitti, jolla on vähemmän liikennettä kuin suositummilla reiteillä, kuten Machamella ja Marangulla.

Shira valitaan yleensä Lemoshon sijaan silloin, kun rahaa ja aikaa on vähemmän. Lisäksi reitin ensimmäinen ja vaativampi osuus edellyttää kiipeilijältä rohkeutta ja sisua.

Miksi kannattaa valita Shira-reitti?

  • Hyvät sopeutumismahdollisuudet, jos ensimmäinen yö ei tuota ongelmia
  • Edullisempi vaihtoehto Lemosho-reitille
  • Vähemmän liikennettä, erityisesti reitin alkupäässä

Huonot puolet:

  • Vaikeampi ja haastavampi alku kuin Lemosho-reitillä
  • Kalliimpi kuin suositummat reitit, kuten Marangu ja Machame

Vertailutaulukko

Alla oleva taulukko helpottaa reittien vertailua.

Huomaa, että reittikuvaukset perustuvat valikoimassamme olevien kiipeilymatkojen pituuteen. Tämä tarkoittaa, että sekä Marangu- että Rongai-reittiin sisältyy yksi ylimääräinen sopeutumispäivä. Myös muihin reitteihin on mahdollista lisätä sopeutumispäivä, mikä edistää sopeutumista ja siten parantaa onnistumisprosenttia.

Kesto päivissä Lähtö Laskeutuminen Vaikeusaste Onnistumisaste* Liikenne Maisema Sopeutuminen*
Machame 6 Lounas Mweka Korkea Keskitaso-korkea Korkea 4-5/5 Hyvä
Marangu 6 Kaakko Marangu Helppo-keskitaso Matala-keskitaso** Korkea 2/5 Hyvä**
Rongai 7 Koillinen Marangu Helppo-keskitaso Keskitaso-korkea** Matala 3-4/5 Hyvä**
Lemosho 8 Länsi Mweka Korkea Korkea Keskitaso 5/5 Hyvä
Shira 6 Länsi Mweka Korkea Keskitaso-korkea Keskitaso 4/5 Keskitaso

*Sopeutuminen paranee ja onnistumisprosentti nousee, kun varaat ylimääräisen sopeutumispäivän

**Olemme lisänneet Marangu- ja Rongai-reitteihin ylimääräisen sopeutumispäivän, mikä parantaa sopeutumista ja nostaa onnistumisprosenttia

Tutustu Kilimanjaron-reitteihimme alla:

Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja

Jos haluat olla varma juuri oikean reitin valinnasta, suosittelemme, että otat yhteyttä matkaneuvojiimme.
Lisäksi kannattaa lukea laatimamme täydellinen opas Kilimanjarolle, josta löydät varmasti vastauksen kaikkiin kysymyksiisi.

TourCompass – Turistista matkalaiseksi