TURVATAKUU - Lue lisää
09 424 15 833
Suljettu tänään | Aukioloajat
KotiBlogiGalápagossaarten eläimistö

Galápagossaarten eläimistö

19.08.2019
Näytä kaikki

Galapagos tortoise

Matka Galápagossaarille on kuin matka kokonaan toiseen maailmaan.

Tyynen valtameren keskellä sijaitsevat Galápagossaaret ovat luonnonystävien ja eläinrakkaiden paratiisi.

Galápagossaarten uniikki luonto tekee niistä erityisen mielenkiintoisen matkakohteen. Saaristoseikkailulla voit nähdä monia eläinlajeja, joita ei tavata missään muualla maailmassa.

Kokosimme alle 10 kiehtovaa eläinlajia, joihin voit törmätä kiertomatkalla tarunhohtoisilla Galápagossaarilla.

Merileguaani

Marine iguana Galapagos

Merileguaani on monella tapaa ainutlaatuinen pikku eläin.

Ensinnäkin näitä kiehtovia liskoja tavataan vain Galápagossaarilla. Toisekseen se on maailman ainoa lisko, joka hankkii ravintonsa merestä. Ja kolmanneksi sen ulkomuoto on varsin erikoinen.

Täysikasvuinen merileguaani voi kasvaa 1,5 metrin pituiseksi hännänpäästä kuononkärkeen mitattuna ja painaa jopa 12,5 kiloa. Lohikäärmettä muistuttavan ulkonäkönsä vuoksi merileguaani on inspiroinut elokuvahirviöitä Godzillasta Alieniin.

Isokokoinen merileguaani osaa sukeltaa jopa 9 metrin syvyyteen etsiessään ravinnokseen käyttämäänsä levää ja merilevää.

Galápagoksenjättiläiskilpikonna

Galapagos tortoise

Galápagossaarilla elävät myös maailman suurimmat kilpikonnalajit. Galápagoksenjättiläiskilpikonniin kuuluu useampi laji, joista kookkaimmat voivat täysikasvuisina painaa jopa 300 kiloa.

Painorajojen lisäksi Galápagossaarilla elävät konnat rikkovat myös ikäennätyksiä, sillä ne kuuluvat maailman pitkäikäisimpiin selkärankaisiin. Vanhin kilpikonna, jonka ikä voitiin todistaa, saavutti kunnioitettavan 152 vuoden iän!

Galápagoksenjättiläiskilpikonna viettää elämänsä pääasiassa ruohoa ja lehtiä syöden ja auringossa loikoillen. Nämä komeat konnat todella osaavat ottaa rennosti, sillä ne nukkuvat keskimäärin 16 tuntia vuorokaudessa!

Sinijalkasuula

The blue-footed booby Galapagos

Sinijalkasuulia elää muuallakin kuin Galápagossaarilla. Lintuja tavataan kuitenkin pääasiassa Tyynenmeren itäosissa, missä myös Galápagossaaret sijaitsevat.

Sinijalkasuulalla on nimensä mukaisesti kirkkaansiniset räpylät. Sinisellä värillä on tärkeä merkitys lintujen soidinmenoissa; mitä sinisemmät jalat koiraalla on, sitä helpommin se löytää puolison. Räpylöiden väri kertoo, kuinka hyvä koiras on hankkimaan ravintoa sekä itselleen että tulevalle kumppanilleen.

Soidinmenojen aikana koiraat esittävät naaraille erityisen tanssin. Ne yrittävät tehdä vaikutuksen potentiaaliseen partneriinsa nostelemalla räpylöitään ja esittelemällä niiden kaunista väriä.

Kukapa voisi vastustaa niin hienoa esitystä?

Galápagosinpingviini

Penguin Galapagos

Kun kuulet sanan pingviini, mieleesi tulevat todennäköisesti ensimmäisenä Etelämantereen hyiset jääkentät – tuskin ainakaan trooppinen päiväntasaaja. Pingviinejä tavataan kuitenkin myös Galápagossaarilla.

Galápagosinpingviini on itse asiassa maailman pohjoisin pingviinilaji.

Pingviinit viihtyvät saarten ohitse kulkevien kylmien merivirtojen viilentämissä vesissä. Merestä ne pyydystävät myös kalaa ravinnokseen. Yöllä ilma on viileämpi, ja silloin pingviinit nousevat maihin ja yöpyvät saarten pienissä luolissa.

Flamingo

Flamingo Galapagos

Galápagossaarilla elää myös vaaleanpunaisia flamingoja, jotka on värin lisäksi helppo tunnistaa niiden pitkistä ja kapeista jaloista, elegantista kaulasta ja käyrästä nokasta.

Galápagossaarilla elävät flamingot ovat huomattavasti värikkäämpiä ja kirkkaamman punaisia kuin Afrikassa ja Euroopassa tavattavat lajikumppaninsa. Hempeän kaunis väri tulee lintujen syömistä äyriäisistä ja kasveista, jotka sisältävät karoteenia. Poikaset ovat harmaita, mutta muuttuvat punaisiksi noin kolmen vuoden iässä.

Flamingot seisovat usein yhdellä jalalla. Teorian mukaan asento auttaa niitä rentoutumaan, säästämään energiaa ja pysymään lämpiminä.

Galapagosinmerileijona

Galapagos Sea Lion

Galapagosinmerileijona on mestarisukeltaja! Parhaimmillaan se voi sukeltaa jopa 600 metrin syvyyteen kalojen perässä. Sukellustaidoista on erityisen paljon hyötyä El Niñon aikaan, jolloin vesi on lämpimämpää ja merileijonien ravinnokseen käyttämät sardiinit pysyttelevät kauempana saarista.

Galápagossaarten hiekkarannoilla voi usein nähdä isoja merileijonayhdyskuntia. Ei ole harvinaista nähdä pikkuisia merileijonanpoikasia makoilemassa rannalla sillä aikaa, kun niiden emot ovat kalastamassa. Hyvällä onnella voit päästä kohtaamaan merileijonia ihan läheltä, sillä ne tapaavat silloin tällöin tulla tervehtimään snorklaajia.

Naaraat ja niiden poikaset tunnistavat toisensa ääntelystä, joka on jokaisella merileijonalla yksilöllinen. Näin ne voivat helposti löytää toisensa lukemattomien lajikumppaneiden joukosta.

Darwininsirkut

Darwin’s finches Galapagos

Mikään lista Galápagossaarten eläimistä ei ole täydellinen ilman darwininsirkkuja eli darwininpeippoja, jotka toimivat Charles Darwinin evoluutioteorian innoittajina.

Vieraillessaan saarilla vuonna 1835 nuori tiedemies havaitsi paikallisten peippojen nokkien olevan hyvin erinäköisiä eurooppalaisiin peippolajeihin verrattuna. Lisäksi nokkien muoto ja koko vaihteli saarelta toiselle. Darwin päätteli pikkulintujen polveutuvan samasta kantalajista, mutta oletti niiden kehittyneen erilaisiksi sopeutuessaan erilaisiin elinympäristöihin.

Galápagossaarilla elää 14 eri sirkkulajia, joiden merkittävimmät erot ovat nokan muodossa ja ruokavaliossa.

Fregattilinnut

Frigatebirds Galapagos

Fregattilinnut eli kaapparit ovat saaneet nimensä tavastaan rosvota kaloja suoraan muiden merilintujen nokasta.

Galápagossaarilla tavataan kahta fregattilintulajia, keisarifregattilintuja eli isofregattilintuja ja kuningasfregattilintuja.

Molemmat lajit on helppo tunnistaa niiden isosta punaisesta kaulapussista, jolla uros soidinmenojen aikaan houkuttelee ohitseen lentäviä naaraita.

Fregattilinnun siipien kärkiväli voi olla jopa 2 metriä. Ne ovat merilintuja ja lentävät usein merelle saalistamaan kaloja. Joskus ne voivat viipyä retkillään viikonkin kerrallaan. Ne eivät silloin laskeudu veteen, vaan liitelevät taivaalla yhtäjaksoisesti koko reissun ajan.

Galapagosinalbatrossi

Galapagosinalbatrossi

Albatrossi on yksi Galápagossaarten suurimmista lentokykyisistä linnuista. Täysikasvuisen linnun siipien kärkiväli voi olla jopa 2,5 metriä.

Albatrossi on helppo tunnistaa valkoisesta päästä, kaulan sulkapeitteen aaltomaisesta kuviosta ja pitkästä kirkkaankeltaisesta nokasta.

Muihin albatrossilajeihin verrattuna galapagosinalbatrossi on kuitenkin vain keskikokoinen. Se on myös ainoa tropiikissa elävä albatrossilaji.

Galapagosinalbatrossit pesivät vain Galápagossaarten eteläosassa sijaitsevalla Españolan saarella, missä meren yllä liitelevät pitkäsiipiset linnut ovat vaikuttava näky.

Maaleguaani

Land iguana Galapagos

Laavaleguaaneja eli sinapinkeltaisia maaleguaaneja näkyy usein paistattelemassa päivää päiväntasaajan lämpimän auringon alla.

Maaleguaanille ovat ominaisia ruskeankeltainen väritys ja piikikäs harja, joka juoksee niskalta alaselkään asti. Jos maaleguaani selviytyy ensimmäisistä vaarallisista vuosistaan, se voi elää jopa 60-vuotiaaksi.

Nämä kookkaat liskot ovat vaihtolämpöisiä ja käyttävät ruoakseen pääasiassa opuntiakaktuksia, joista ne saavat sekä tarvitsemansa ravinnon että suuren osan vedentarpeestaan.

Galápagossaarilla elävä laavaleguaani kuuluu alueen kotoperäisiin lajeihin, ja keltaisia liskoja voi nähdä kuudella eri saarella, mukaan lukien Isabelalla ja Santa Cruzilla.

Galápagossaarten eläimistö on vertaansa vailla.

Saarilla voit nähdä monia sellaisia eläimiä, joita ei tavata missään muualla maailmassa. Saarten uniikissa luonnossa seikkaillessa on helppo ymmärtää, miksi ne inspiroivat Darwinia laatimaan uraauurtavan evoluutioteoriansa.

Galápagossaaret ovat jokaisen eläinrakkaan matkailijan unelmakohde!

TourCompass – Turistista matkalaiseksi