Matkalla Latinalaisessa Amerikassa voit nähdä omin silmin monia eksoottisia eläinlajeja, kuten jaguaareja, tukaaneja, sinijalkasuulia ja jättiläiskilpikonnia.
Pakkaa vaelluskengät ja uimapuku ja lähde jännittävälle eläinseikkailulle Latinalaiseen Amerikkaan!
Kokosimme alle viisi Latinalaisen Amerikan parasta matkakohdetta eläinrakkaille matkailijoille.
Ecuadorille kuuluvia Galápagossaaria pitävät kotinaan muun muassa jättiläiskilpikonnat, leguaanit, sinijalkasuulat, darwininsirkut, merileijonat, pingviinit ja taskuravut.
Galapagosinpingviini on yksi vulkaanisen saariryhmän ainutlaatuisista kotoperäisistä eläinlajeista. Tämä suloinen pingviini on noin puolen metrin pituinen ja painaa vain 2,5 kiloa. Galapagosinpingviini, joka valitettavasti on uhanalainen eläin, on ainoa päiväntasaajan pohjoispuolella tavattava pingviinilaji.
Sinijalkasuula on veikeä tuttavuus. Tämän hieman hassunnäköisen siivekkään tunnistaa helposti sen sinisistä räpyläjaloista, valkoisesta vatsapuolesta ja ruskeista siivistä. Sinijalkasuulien elämää on erityisen mielenkiintoista seurata niiden pariutumiskaudella, sillä lintu pyrkii hurmaamaan itselleen puolison tanssimalla ja esittelemällä värikkäitä räpylöitään.
Galápagoksenjättiläiskilpikonnien kohtaaminen on ainutlaatuinen elämys, ja muhkeat konnat ovatkin yksi koko saariryhmän suurimmista vetonauloista. Nämä jättiläismäiset kilpikonnat voivat kasvaa jopa 250 kilon painoisiksi ja 1,5 metrin pituisiksi ja elää yli sata vuotta. Kilpikonnien näkeminen lähietäisyydeltä on pysäyttävä kokemus.
Tiesitkö, että Galápagossaarilla elää eniten kotoperäisiä eläinlajeja koko maailmassa?
Perussa sijaitsevalla Amazonasin alueella luontomatkailijaa odottavat monet upeat eläinelämykset maalla, vesillä ja ilmassa.
Sademetsän syvyyksissä voit nähdä esimerkiksi hauskannäköisiä tukaaneja, jotka on helppo tunnistaa niiden luonteenomaisen isosta nokasta, pitkästä kaulasta, kompaktista vartalosta ja hehkuvista väreistä. Tukaanit kasvavat 30-60 cm pituisiksi ja syövät ravinnokseen mm. hedelmiä, linnunmunia ja hyönteisiä. Tukaanin nähdäkseen kannattaa kääntää katse ylös puiden latvuksiin, sillä niillä on tapana lennellä puusta puuhun.
Kaimaani on samanaikaisesti vähän pelottava ja erittäin mielenkiintoinen tuttavuus. Voit nähdä näitä massiivisia eläimiä muun muassa Sandovaljärvellä, jossa elää sekä nelimetrisiksi venyviä suokaimaaneja että tavallisempia ja hieman pienempiä silmälasikaimaaneja. Hämärän laskeuduttua kaimaanien silmät loistavat hätkähdyttävissä punaisen sävyissä, jos onnistut vangitsemaan matelijan taskulampun valokeilaan.
Amazonin Peruun kuuluvalla alueella voit hyvällä onnella törmätä myös kiehtovaan jaguaariin, joita elää mm. Tambopata-Candamon luonnonsuojelualueella. Solakka jaguaari on uskomattoman kaunis eläin, mutta sen nähdäkseen on pidettävä silmät ja korvat auki. Etelä-Amerikan suurimman kissaeläimen kohdataksesi tarvitset myös aimo annoksen tuuria.
Tiesitkö, että valtavan kokoinen sademetsä peittää 60 % maan pinta-alasta?
Pantanalin eläimistö on erittäin monipuolinen ja mielenkiintoinen; alueella elää yli 600 eri lintulajia ja lukemattomia nisäkkäitä ja matelijoita. Täällä voit nähdä esimerkiksi herttaisia kapybaroja, joiden tapaamista ei hetkessä unohda! Mahtavan kokoista marsua muistuttava kapybara eli vesisika on yksi maailman suurimmista jyrsijöistä, sillä se voi kasvaa puolimetriseksi ja painaa jopa 68 kiloa. Suloiset kapybarat ovat hyviä uimareita, ja yksi kapybara syökin päivittäin ruoakseen peräti 2,5–3,5 kiloa vesikasveja ja ruohoa.
Jos satut katsomaan yläilmoihin juuri sopivalla hetkellä, voit nähdä vilauksen upeasta hyasinttiarasta, joka on yksi Pantanalin kauneimmista eläimistä. Hyasinttiaran pramea höyhenpeite on väriltään kirkkaan indigonsininen ja keltainen. Lähes metrin pituisena hyasinttiara on myös maailman suurin lentävä papukaija. Pantanalin kosteikkoalueelle matkustavilla on hyvät mahdollisuudet nähdä tämä sininen kaunotar, vaikka se onkin tällä hetkellä uhanalainen laji.
Isomuurahaiskarhu on Pantanalin suoalueilla elävä erikoisen näköinen mutta omalla tavallaan hurmaava eläin, joka voi kasvaa jopa 2 metrin pituiseksi ja painaa 18–45 kiloa. Isomuurahaiskarhu nauttii ravinnokseen peräti 30 000–35 000 muurahaista joka päivä. Tämän ainutlaatuisen eläimen ominaispiirteitä ovat kapea ja pitkä pää, lyhyet jalat ja jopa 60–90-senttinen häntä. Isomuurahaiskarhuja tavataan hyvin erilaisissa elinympäristöissä, kuten sademetsissä, savanneilla ja metsäalueilla.
Tiesitkö, että Pantanal on maailman suurin kosteikkoalue, sillä sen pinta-ala on suurimmillaan yli 200,000 km²?
Tortugueron kansallispuiston ehdottomasti tärkein kävijämagneetti on siro merikilpikonna, joita alueella elää neljä eri lajia. Esimerkiksi vihreitä kasveja ravinnokseen nauttiva liemikilpikonna voi olla pituudeltaan 1–1,5 metriä ja painaa komeat 160–230 kiloa.
Ainutlaatuisten merikilpikonnien lisäksi luonnonpuisto tarjoaa paljon muitakin costaricalaisia eläinelämyksiä. Täällä voit nähdä esimerkiksi herttaisen laiskiaisen, joka viettää vuorokaudesta jopa 18 tuntia unten mailla! Laiskiainen lepäilee suurimman osan ajasta puiden latvustoissa ja kiipeää alas maan pinnalle vain kerran viikossa. Jos katsot ylös, voit nähdä tämän pörröisen eläimen roikkuvan oksistossa pää alaspäin pitkien kynsiensä varassa.
Jos pienet ja värikkäät eläimet ovat mieleesi, pidä silmät auki punasilmälehtisammakon varalta. Sammakkoa voi värinsä vuoksi olla vaikea havaita, mutta kun se avaa punaiset silmänsä, ne muodostavat hienon kontrastin vihreää taustaa vasten. Punasilmälehtisammakko on yöeläin, joka saalistaa ruoakseen hyönteisiä, kuten sirkkoja ja koiperhosia.
Tiesitkö, että Tortugueron kansallispuistolla on 35 kilometriä rantaviivaa, ja se on erittäin tärkeä pesimispaikka merikilpikonnille, jotka nousevat munimaan pehmeälle hiekalle.
Torres del Painen kansallispuisto tarjoaa satumaisen kauniin luonnon lisäksi monia jännittäviä eläinelämyksiä.
Jos olet lintujen ystävä, ihastut varmasti uljaisiin kondoreihin. Maailman suurimpiin lintuihin kuuluvan kondorin siipien kärkiväli voi olla jopa 3,2 metriä. Voit nähdä näitä isoja siivekkäitä liitelemässä kansallispuiston jylhien vuorenhuippujen tuntumassa.
Torres del Painen tasangoilla voit nähdä myös sulavalinjaisen, laamaa muistuttavan guanakon. Guanakoilla on veressään neljä kertaa enemmän punasoluja kuin ihmisillä, minkä ansiosta ne pystyvät hyvin elämään jopa 4000 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Nämä sosiaaliset eläimet viihtyvät talvikaudella laumoissa, joihin voi parhaimmillaan kuulua 400 yksilöä.
Yksi kansallispuiston suurimmista vetonauloista on ehdottomasti patagonialainen puuma. Puuma elää runsaslukuisena puiston itäisissä osissa, mutta tämän ainutlaatuisen eläimen näkemiseen tarvitaan kärsivällisyyttä; vaikka puuma ei ole harvinainen, se on taitava piiloutumaan. Puuma saalistaa ravinnokseen mm. guanakoja. Puuma voi kasvaa 2,5 metrin pituiseksi, josta hännän osuus on n. 75 cm.
Tiesitkö, että Torres del Paine otettiin UNESCO:n maailmanperintöluetteloon jo vuonna 1978?
Latinalaisessa Amerikassa elää uskomattoman paljon erilaisia kauniita, ainutlaatuisia, uhanalaisia ja kiehtovia eläimiä.
Jos tarvitset apua kohdemaan valinnassa, älä epäröi ottaa yhteyttä matkailuneuvojiimme, jotka auttavat sinua mielellään matkan suunnittelussa.
Lähde matkalle unohtumattomien eläinelämysten maanosaan!
TourCompass – Turistista matkalaiseksi