TURVATAKUU - Lue lisää
09 424 15 833
Avoinna tänään 10 - 16 | Aukioloajat
KotiBlogi5 Afrikan savannin ”tuntematonta” eläintä

5 Afrikan savannin ”tuntematonta” eläintä

01.05.2018
Näytä kaikki

Etelänkruunukurki

Afrikan savannilla elää monia erilaisia eläimiä. Osa niistä on kaikille tuttuja, toisista taas ovat kuulleet vain harvat, ja eräät niistä ovat aivan ainutlaatuisia.

Kaikki tuntevat tietenkin antiloopin. Harva kuitenkin tietää, että Afrikassa elää myös melkein oikea yksisarvinen eli okapi, joka näyttää lähinnä monen eri eläimen sekoitukselta.

Alla voit lukea lisää viidestä vähemmän tunnetusta savannin eläimestä, joista yhden tai useamman voit hyvällä onnella nähdä safarimatkasi aikana.

Aardvark eli maasika

Aardvark eli maasika

Myös maasikana tunnettu aardvark on pienehkö yöeläin, jota tavataan Saharan eteläpuolella. Nimensä eläin on saanut erikoisen ulkonäkönsä perusteella. Aardvark muistuttaa nimittäin hieman sikaa töpselikärsänsä ansiosta. Kärsäänsä se käyttää kätevästi muun muassa etsiessään ruokaa muurahais- ja termiittikeoista. Maasian kärsässä olevat ihopoimut estävät maan, muurahaisten ja termiittien joutumisen nenän sisään. Täysikasvuinen aardvark voi painaa jopa 100 kg ja syödä jopa 50000 termiittiä yhdessä yössä.

Maasiat ovat ihmiselle suhteellisen vaarattomia, ja siitä on itse asiassa hyötyä samalla alueella asuville ihmisille. Maasiat pitävät nimittäin termiittikannan kurissa, jolloin lähistöllä asuvien ihmisten talot saavat olla tuholaisilta rauhassa. Toisaalta eläin tuhoaa ihmisten viljelemiä satoja kaivaessaan kuoppia peltomaahan.

Galago eli korvamaki

Galago eli korvamaki

Vain 13 cm pituinen Galago – toiselta nimeltään bush baby – on Afrikan pienin kädellinen. Galagoja on vaikea havaita maastossa, mutta niiden ääntely kuuluu usein öisin. Eläin onkin saanut bush baby -lempinimensä pikkulapsen huutoa muistuttavasta äänestään.

Galagot ovat ketteriä ja nopeita liikkeissään. Saalistaessaan ne nousevat takajaloilleen ja nappaavat näppärästi etukäpälillään ilmasta koiperhosia ja heinäsirkkoja.

Pikkuiset korvamakit tunnetaan myös hyvinä hyppääjinä. Ne voivat nimittäin helposti hypätä peräti kahden metrin korkeuteen.

Lajille erityistä on, että sillä on normaalin kielen alla pieni lisäkieli, jota se käyttää hampaidensa ohella turkkinsa puhdistamiseen. Eläin käyttää ylimääräistä kieltään ainoastaan turkin hoitoon.

Okapi

Okapi

Okapi on nisäkäs, josta tiedämme vielä varsin vähän.

Okapin ulkomuoto on erikoinen: sen vartalo on kuin hevosen, jalat ovat raidalliset kuten seepralla, ja pää muistuttaa eniten kirahvia. Ulkonäön perusteella voisi kuvitella, että okapit ovat sukua seepralle, mutta ne kuuluvat itse asiassa kirahvien sukuun. Okapia kutsuttiin pitkään afrikkalaiseksi yksisarviseksi, sillä sen
uskottiin olevan mytologinen eläin, jota ei oikeasti ollut olemassa. Tutkijat löysivät eläimen viimein vuonna 1901.

Okapi ääntelee 14 Hz taajuudella, joten ihminen ei voi kuulla sen ääntä, koska ihmisen kuuloalueen raja kulkee 20 hertsin kohdalla.

Muurahaiskäpy

Muurahaiskäpy

Muurahaiskäpy on ainutlaatuinen eläin. Jopa 20 % muurahaiskävyn painosta koostuu koko vartaloa peittävästä, keratiinista koostuvasta panssarista. Eläin on hampaaton, sen kieli voi kasvaa 40 cm pituiseksi, ja säikähtäessään se kääriytyy tiukaksi keräksi.

Muurahaiskävyt käyttävät ravinnokseen mm. muurahaisia ja termiittejä ja nauttivat palanpainikkeeksi soraa ja hiekkaa edistääkseen ruoansulatustaan. Ruoan etsimisessä eläimet käyttävät teräviä kynsiään, joilla ne kaivavat kuoppia maahan pensaikkojen alle.

Muurahaiskävyt elävät Afrikan trooppisilla alueilla, savannilla ja metsissä Sudanista Namibiaan ja Botswanaan. Metsät – etenkin puut – ovat tärkeitä pakopaikkoja muurahaiskävylle, kun se tuntee itsensä uhatuksi.

Suojaavasta panssaristaan huolimatta muurahaiskäpy on maailman salakuljetetuin nisäkäs.

Etelänkruunukurki

Etelänkruunukurki 2

Majesteettinen etelänkruunukurki on vaikuttava näky. Linnun tuntomerkkejä ovat kaunis kullanvärinen kruunu, harmaa höyhenpeite sekä kirkkaanpunaiset ohimot ja leuan alainen heltta. Laji elää jokiseuduilla, soilla ja savannilla Afrikan etelä- ja itäosissa Ugandasta ja Keniasta kaakkoiseen Etelä-Afrikkaan.

Etelänkruunukurki kasvaa n. 1 metrin korkuiseksi, sen siipienväli on noin 2 metriä ja se painaa 3-4 kg. Ravinnokseen se käyttää kasveja, siemeniä, hyönteisiä ja sammakoita.

Puolisonsa kosiskeluun etelänkruunukurki käyttää mielikuvituksellisia ääniä, hyppyjä ja tanssiliikkeitä.

Kaunis lintu on afrikkalaisista kurkilinnuista lukuisin, joten muihin verrattuna juuri etelänkruunukurjen bongaaminen on todennäköisintä. Tästä huolimatta se lasketaan uhanalaiseksi lajiksi.

Haluatko lähteä safarille?

Savannilla elää tuhansittain erilaisia villieläimiä, niin pieniä kuin isojakin. Perinteisten safarieläinten lisäksi myös monet muut lajit tarjoavat mielenkiintoista nähtävää ja jännittäviä elämyksiä.

Haluatko nähdä savannin kiehtovat eläimet luonnollisessa ympäristössään?

Tutustu safarikohteisiimme esim. Tansaniassa, Etelä-Afrikassa, Keniassa ja Namibiassa tai ota yhteyttä matkailuneuvojiimme, jotka ovat aina valmiina auttamaan sinua täydellisen safarimatkan löytämisessä.

TourCompass – Turistista matkalaiseksi