Maksatko matkoillasi aina kiltisti sen, mitä pyydetään? Vai yritätkö aina päästä mahdollisimman halvalla?
Tässä on seuraavalle Aasian-matkallesi 7 vinkkiä, joiden avulla saat tuliaiset haltuun edullisesti ilman, että omatunto alkaa soimata.
Toreilla ja markkinoilla käydessäsi on tärkeä muistaa aina varata mukaan pieniä seteleitä ja kolikoita.
Jos maksat tuotteesi isoilla seteleillä, myyjä joutuu ehkä antamaan sinulle tinkimäsi edullisen hinnan lisäksi vielä isot kasat vaihtorahaa, mikä ei ole kovin kohtuullista.
Tasaraha on aina hyvä lähtökohta hintaneuvotteluille.
Aasialaisilla markkinoilla ja toreilla on usein paljon myyjiä, joiden valikoimassa on enemmän tai vähemmän samoja tuotteita. Ei siis kannata pysähtyä ostoksille heti ensimmäisen kojun kohdalle. Kiertele sen sijaan ensin jonkin aikaa ja katso, millaisia hintoja samoista tuotteista pyydetään eri paikoissa.
Kun olet päättänyt, mitä haluat ostaa – ja olet tutustunut tuotteesta pyydettyihin hintoihin – olet heti vähän paremmassa asemassa hintaneuvottelujen alkaessa.
Kun olet löytänyt haluamasi matkamuiston ja tehnyt ostopäätöksen, älä koskaan tee tarjousta itse. Parhaan tarjouksen saat kysymällä aina ensin myyjältä hintaa.
Jos ehdotat hintaa itse, et todennäköisesti tee parhaita mahdollisia kauppoja.
Voi nimittäin olla, että tarjoamasi hinta on huomattavasti alhaisempi kuin tuotteen oikea hinta. Silloin oma hintasi ja myyjän pyytämä hinta ovat niin kaukana toisistaan, että ette ehkä koskaan pääse yksimielisyyteen sopivasta hinnasta. Toisaalta voit myös tarjota tuotteesta paljon enemmän, kuin mitä myyjä olisi pyytänyt.
Pyydä siis myyjää kertomaan tuotteen hinta, ennen kuin annat oman vastatarjouksesi.
Hyvä peukalosääntö tinkimisessä on, että tuotteesta ei pidä koskaan tarjota alle 50 % myyjän antamasta hinnasta.
On OK pyrkiä hankkimaan ostokset mahdollisimman edulliseen hintaan, mutta polkuhintojen vaatiminen ei ole tahdikasta.
Suomessa pari euroa on pikkuraha, kun taas aasialaiselle torimyyjälle yksikin euro voi tehdä ison eron.
Vaikka siis haluaisitkin varmistaa mahdollisimman edullisen hinnan matkamuisto-ostoksillesi, kannattaa pitää asiat perspektiivissä. Pieni raha merkitsee todennäköisesti sinulle paljon vähemmän kuin myyjälle.
Jos haluat hinata hintaa vielä alemmaksi, on usein fiksua ostaa useampi kappale samaa tuotetta. Näin voit saada ostoksestasi paljousalennusta. Myyjän tavoitteena on tietenkin myydä enemmän tuotteita, joten kyseessä on myös hänen kannaltaan hyvä ”diili”.
Voit neuvotella hinnasta esimerkiksi kysymällä, voisitko ostaa neljä kappaletta samaa tuotetta kolmen hinnalla.
On tärkeä muistaa, että kaikkialla hinnasta ei voi tai kannata tinkiä, vaikka hinnasta neuvotteleminen onkin Aasiassa yleensä tapana.
Jos ostat esimerkiksi ruokaa katukeittiöstä, annoksen hinta on jo sellaisenaan niin edullinen, että siitä ei kannata sen enempää tinkiä. Tinkiminen voi olla mahdollista liikkeissä ja ostoskeskuksissa, mutta on tärkeää kiinnittää huomiota paikan tunnelmaan ja arvioida tinkimisen soveliaisuutta kauppakohtaisesti.
Tingi siis hinnasta vain silloin, kun se on järkevää ja mahdollista.
Oletko valmis tinkimään?
Aasiassa on lukemattomia kiehtovia ja värikkäitä toreja ja markkinoita, joissa voit tehdä löytöjä ja hyviä kauppoja. Voit testata tinkimistaitojasi esimerkiksi Hội Anin viehättävillä torikaduilla Vietnamissa, Chatuchak-viikonloppumarkkinoilla Bangkokissa Thaimaassa tai Angkor-iltatorilla Kambodzan Siem Reabissa.
Jos tarvitset apua sinulle sopivimman Aasian-matkakohteen valitsemisessa, voit ottaa yhteyttä matkailuneuvojiimme, jotka auttavat sinua mielellään.
TourCompass – Turistista matkalaiseksi