Pekingin upeat nähtävyydet huokuvat Kiinan kiehtovaa historiaa.
Kiinan keisarit ovat vuosisatojen saatossa rakennuttaneet kaupunkiin monia loisteliaita monumentteja, joista useimmissa matkailijoiden on tänä päivänä mahdollista vierailla.
Kiipeä esimerkiksi Kiinan muurille, ihaile keisarillisten palatsien loistoa tai lähde tutkimusretkelle Pekingin hutongien kiemurteleville kujille ja kaduille.
Olemme koonneet alle 7 historiallista nähtävyyttä, joissa sinun kannattaa ehdottomasti vierailla matkallasi Pekingissä.
Kiinan muuri on yksi maailman vaikuttavimmista rakennelmista. Muurin rakentaminen alkoi jo 2300 vuotta sitten Kiinan ensimmäisen keisarin Qin Shi Huangdin käskystä, ja sen tarkoituksena oli suojata maata pohjoisesta tulevien mongoliheimojen hyökkäyksiltä.
Myöhempien dynastioiden aikana muuria jatkettiin ja laajennettiin.
Kiinan muuri ei ole yksi pitkä muuri, vaikka nimestä voisi niin päätellä, vaan se koostuu useista eri linnoituksista ja perä perään rakennetuista muurinpätkistä. Muurin eri osuuksien yhteenlaskettu pituus on 21196 km, ja sen korkeus vaihtelee 4,5 metristä 12 metriin. Nykyisen Kiinan muurin viralliseksi ilmoitettu pituus on 8851,8 km.
Parhaat paikat vierailla Kiinan muurilla sijaitsevat lähellä Pekingiä, kuten Mutianyussa, joka on yksi muurin parhaiten säilyneitä osuuksia. Mutianyussa voit nousta muurille joko köysirataa pitkin tai portaita pitkin kiipeämällä.
Pekingin vanhimmat kadut sijaitsevat niin kutsutuissa hutongeissa.
Hutongit ovat kortteleita, jotka muodostuvat 3-4 taloa käsittävistä yksikerroksisista rakennuksista, joilla on yhteinen piha. Pekingin vanhimmat hutongit ovat noin 1000-vuotiaita.
Yksi kaupungin tunnetuimmista hutongeista on Nanluoguxiang, joka on UNESCO:n suojelema mm. ainutlaatuisen arkkitehtuurinsa ansiosta. Noin neliökilometrin kokoisen alueen kattava hutong-kortteli on jo 800 vuotta vanha.
Jos haluat kokea vanhan ja autenttisen Pekingin, suuntaa Nanluoguxiangiin. Monet hutongeista on muutettu pieniksi ravintoloiksi, baareiksi ja kaupoiksi, joista löytyy kaikkea postikorteista designervaatteisiin.
Nanluoguxiang on monille henkireikä muuten niin vilkkaassa ja kiireisessä Pekingissä, ja sen kapeilla mutta viihtyisillä kaduilla käyskentelevät niin paikalliset kuin turistitkin.
Maailmankuulu Kielletty kaupunki sijaitsee keskellä Pekingiä Taivaallisen rauhan aukion kupeessa, jossa sen sisäänkäyntiä vartioi valtava Maon kasvokuva.
Kielletty kaupunki on entinen keisarillinen palatsi, joka toimi Ming- ja Qing-dynastioiden aikaan vuosisatoja Kiinan kulloinkin hallitsevan keisarin kotina.
Palatsi valmistui vuonna 1420, ja monien vuosien ajan se oli Kiinan kansalaisille myyttinen rakennus, koska tavallisella ihmisellä ei palatsialueelle ollut asiaa – juuri siitä juontuu nimi Kielletty kaupunki. Palatsialue pysyi suljettuna aina vuoteen 1924 asti, jolloin viimeinen siellä asunut keisari joutui muuttamaan ja Kielletty kaupunki otettiin julkiseen käyttöön.
Tänä päivänä kuka tahansa voi astua sisään tähän kiehtovaan kaupunkiin ja vierailla sen yli 970 rakennuksessa ja yli 8700 huoneessa. Yksi Kielletyn kaupungin vetonauloista on ”The Palace Museum”, jossa on näytteillä yli miljoona esinettä, jotka antavat hyvän kuvan Kiinasta ja kiinalaisesta kulttuurista. Museon kokoelmissa on niin maalauksia kuin jade- ja pronssiesineitä, kirjoja, historiallisia asiakirjoja ja keramiikkaa. Kaiken kaikkiaan museon kokoelmat muodostavat peräti kuudesosan kaikista Kiinan kulttuurihistoriallisista reliikeistä.
Taivaallisen rauhan aukio eli Tian’anmen on maailman suurin kaupungin keskustassa sijaitseva aukio, jolle sanotaan mahtuvan kerralla peräti miljoona ihmistä.
Aukiolla järjestettiin ennen mielenosoituksia, ja se nousikin maailmankuuluksi vuonna 1989, jolloin rauhanomaiset opiskelijamielenosoitukset saivat Tian’anmenilla verisen päätöksen. Tänä päivänä aukiolla järjestetään muun muassa erilaisia paraateja.
Aukiolla kävellessäsi voit tuntea sen historian kaikkialla ympärilläsi, minkä lisäksi sen reunamilla sijaitsee monia mielenkiintoisia nähtävyyksiä.
Vieraile esimerkiksi Kiinan kansallismuseossa, jossa voit tutustua tarkemmin Kiinan historiaan, Mao Zedongin mausoleumissa, jossa voit nähdä puhemiehen palsamoidun ruumiin, tai Taivaallisen rauhan portilla, jossa Mao Zedongin kuvaa on pidetty kunniapaikalla jo vuodesta 1949. Portti toimii myös sisäänkäyntinä Kiellettyyn kaupunkiin.
Taivaan temppeli sijaitsee Tiantanin puistossa, joka on vihreä keidas vilkkaan Pekingin keskustassa.
Vuonna 1420 valmistuneessa temppelissä uhrattiin aikoinaan jumalille, ja myös keisari kävi siellä joka vuosi rukoilemassa menestystä sadonkorjuulle.
Puiston alueella on kolme mielenkiintoista nähtävyyttä: Hyvän sadon rukoilemisen temppeli, Keisarillinen taivaanholvi ja sitä ympäröivä kaikumuuri sekä Pyöröalttari.
Tunnetuin näistä kolmesta on Hyvän sadon rukoilemisen temppeli. Pyöreälle temppelille on erityistä se, että se näyttää tismalleen samalta joka suunnalta. Jin- ja jang-filosofian mukaan taivas on pyöreä, ja temppelin pyöreä muoto symboloi taivaan tahtoa, jonka mukaan keisari Jiajingin tuli periä valtaistuin veljeltään, koska veljelle ei syntynyt poikaa perijäksi.
Taivaan temppelin eteläosassa sijaitseva Keisarillinen taivaanholvi on pyöreä rakennus, jossa on upein maalauksin koristeltu katto. Rakennusta ympäröi 65 metriä pitkä pyöreä kaikumuuri. Muurin kaikuominaisuuden ansiosta muurin vierellä seisovan on mahdollista kuulla selkeästi, mitä täysin vastakkaisella puolella rakennusta seisova ihminen sanoo puhuessaan muuriin päin.
Pyöröalttari rakennettiin vuonna 1530 ja sitä käytettiin keisarillisiin uhriseremonioihin talvipäivän seisauksen aikaan. Pyöröalttaria ympäröi kaksi muuria. Sisämuuri symboloi taivasta, kun taas ulkomuuri edustaa maata. Alttari on rakennettu siten, että ylimmän tason keskellä seistessäsi voit kuulla oman puheesi kaiun.
Loistelias Kesäpalatsi (颐和园) sijaitsee 10 km päässä Pekingin keskustasta.
Nykyinen Kesäpalatsi rakennettiin 1750-1764. Palatsi tuhoutui 1860-luvulla, mutta keisari Guangxu rakennutti sen uudelleen leskikeisarinna Cixille 1880-luvulla. Cixi rakennutti palatsin nykyiseen loistoonsa 1903, jonka jälkeen sitä alettiin kutsua ”Kesäpalatsiksi”.
Kesäpalatsi ja siihen kuuluva puisto ovat olleet avoinna yleisölle jo vuodesta 1924. Palatsin alueella on yli 3000 rakennusta, siltaa, tornia ja paviljonkia. Puiston keskellä sijaitsee Kunming-järvi. Kesäisin järvellä järjestetään veneretkiä ja talvella jäätyneen järven yli on mahdollista kävellä.
Kesäpalatsin alueella kierrellessä, järvellä purjehtiessa tai vain rakennuksia ihaillessa saa helposti kulumaan useamman tunnin.
Noin 50 km päässä Pekingistä sijaitsevat Ming-dynastian haudat (Ming Tombs) ovat 13 Ming-keisarin viimeinen leposija.
Pekingin hautakammiot ovat osa Ming- ja Qing-dynastioiden keisarillisia hautoja, jotka on rakennettu vuosien 1368 ja 1915 välisenä aikana ja joita on useammassa eri maakunnassa ympäri Kiinaa. Tänä päivänä haudat ovat UNESCO:n maailmanperintöluettelossa. Hautakammiot havainnollistavat keisarin ja kuolemanjälkeisen elämän valtavaa merkitystä muinaisessa Kiinassa.
Hautakammioista kolme on avoinna yleisölle.
Haudoille vie 7 km pituinen tie. Tätä tietä pitkin keisarin uskottiin saapuneen taivaasta maan päälle, ja tätä tietä pitkin keisarin sanottiin aikanaan myös nousevan taivaaseen kuolemansa jälkeen. Tien varrella on kivestä veistettyjä patsaita, jotka kuvaavat kameleita, leijonia ja norsuja sekä myyttisiä yksisarvisia, lohikäärmeitä, feenikslintuja ja ihmisiä.
Tien päässä sijaitseva Chang Ling on suurin ja vanhin Ming-haudoista. Hautakammiossa lepää ensimmäinen kolmestatoista Ming-keisarista, hänen vaimonsa ja 16 jalkavaimoa. Hautakammio on kaikista Ming-haudoista parhaiten säilynyt ja myös siksi vierailun arvoinen.
Pekingissä on lukemattomia kauniita, vaikuttavia ja mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä, jotka tarjoavat unohtumattomia elämyksiä matkailijalle.
Suuntaat sitten Kiinan muurille tai tutkimusretkelle Kiellettyyn kaupunkiin, yksi asia on varma: et voi olla vaikuttumatta Kiinan kiehtovasta historiasta, muinaisista keisareista ja dynastioista, jotka ovat jättäneet jälkensä historiankirjoihin.
TourCompass – Turistista matkalaiseksi