Australia on iso maa! Jokainen matka Australiaan pitää sisällään monenlaisia valintoja. Jos et käytä matkaasi kuukausia – tai jopa vuosia – et yksinkertaisesti voi nähdä kaikkea.
Paras neuvomme on valita matka, joka antaa sinulle hyvän kuvan maan monimuotoisuudesta.
Yhtenä päivänä pingviinejä – toisena päivänä sademetsiä. Yhtenä viikkona Outback – seuraavana viikkona koralliriutta. Luontoa, kulttuuria, ruokaa ja viiniä – Australiassa on kaikkea!
Saatat olla siinä uskossa, että Australiassa paistaa aina aurinko. Ja tavallaan se on tottakin. Australia on ehkä maailman pienin manner – mutta jos se ei olisi manner, se olisi maailman suurin saari! Jossain päin maata aurinko siis paistaa aina.
Suuri koko tarkoittaa myös, että eri alueilla säät voivat olla hyvinkin erilaisia, mikä kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelet matkaasi Australiaan.
Maan eteläosassa vallitsee lauhkea ilmasto, mikä tarkoittaa neljää vuodenaikaa ja talvisin myös lunta. Maan keskiosa on pääasiassa aavikkoa. Itse asiassa peräti 18 % koko maan pinta-alasta on aavikkoa! Maan pohjoisosa on trooppis-subtrooppista aluetta – ja aivan pohjoisessa vallitsee päiväntasaajan ilmasto. Toisin sanoen kyllä, jossain päin Australiaa paistaa aina aurinko!
Australiaan matkustaminen edellyttää viisumia. Viisumia on haettava etukäteen kotimaasta käsin – ja tähän sääntöön ei tehdä poikkeuksia. Lue lisää käytännön tietoa -sivulla
Usein kuulee sanottavan, että koska Australia on manner, se ei voi olla myös saari. Nopea vilkaisu kartalle kuitenkin paljastaa, että Australia muistuttaa huomattavasti saarta – sitä nimittäin ympäröi joka puolella vesi. Ja koska maa on eristyksissä keskellä ei-mitään, sillä on erinomaiset edellytykset pitää esimerkiksi tuholaiset loitolla. Tämä tarkoittaa, että on monia eri asioita, joita ei saa tuoda maahan.
Lentokoneessa sinulle annetaan lomake, jossa sinun on ilmoitettava, mitä aiot tuoda maahan. Kasveista, eläintuotteista ja elintarvikkeista on AINA ilmoitettava. Tämä ei tarkoita sitä, ettet voisi tuoda niitä maahan, mutta sinun PITÄÄ ilmoittaa ne, sillä jos yrität tuoda jotakin laittomasti maahan, seurauksena voivat olla kovat sakot.
Täältä löydät listan siitä, mitä maahan saa ja ei saa tuoda.
Australiassa ei yleensä ole tapana antaa juomarahaa.
Toisin kuin esim. Yhdysvalloissa, täällä juomarahat eivät muodosta osaa palkasta. Toisaalta – kuten monissa muissakin maissa – voit Australiassakin antaa juomarahaa, jos olet esimerkiksi saanut ravintolassa poikkeuksellisen hyvää palvelua. Siinä tapauksessa nyrkkisääntönä voidaan pitää 10 prosenttia loppusummasta. Jos esimerkiksi otat taksin, voit pyöristää summan ylöspäin maksun yhteydessä. Ja jos sinusta tuntuu siltä, voit jättää hotellihuoneeseesi pienen tipin henkilökunnalle – mutta kuten sanoin, sitä ei odoteta.
Australialaisissa aamiaisbuffeteissa saatat joskus törmätä kulholliseen rusehtavaa tahnaa, joka on selvästi tarkoitettu levitettäväksi leivän päälle. Se saattaa näyttää hieman Nutellalta, mutta tarkista asia ennen kuin levität sitä runsaalla kädellä sämpyläsi päälle. Todennäköisesti se on nimittäin Vegemitea, joka ei todellakaan ole Nutellaa!
Vegemite keksittiin vuonna 1932, ja se on juuri sitä, miltä se maistuu: fermentoitua oluen valmistuksen sivutuotetta.
Alussa Vegemite ei todellakaan ollut mikään suurmenestys. Kukaan ei halunnut syödä suolaista ja kitkerää levitettä, ja jonkin aikaa purnukoita jopa jaettiin ilmaiseksi, jotta niistä päästäisiin eroon. Se olikin tehokas markkinointikikka, ja pikku hiljaa australialaiset tulivat lähes riippuvaisiksi Vegemitestä. Maista siis ihmeessä Vegemitea, mutta muista, että kyseessä on ”an acquired taste”!
Nämä sanat viittaavat 1980-luvun kampanjaan, jonka tarkoituksena oli saada Australian kansalaiset käyttämään aurinkovoidetta.
Australiassa on paljon poutapäiviä ja aurinko on todella paahtavaa, minkä vuoksi maassa rikotaan valitettavasti ennätyksiä vuosittaisten ihosyöpätapausten määrässä. Ja siksi auringolta suojautuminen otetaan täällä vakavasti! Karskeimmatkin bush-oppaat muistavat tunnollisesti levittää vähintään suojakertoimen 50 aurinkorasvaa ennen ulkoilua.
Joten;
Slip on a t-shirt
Slop on sunscreen
Slap on a hat
Toisin sanoen: pukeudu t-paitaan ja hattuun ja käytä aurinkovoidetta – näin saat parhaan suojan paahtavaa aurinkoa vastaan!
Ainakin teoriassa…
Australiassa on noin 26 miljoonaa (ihmis)asukasta. Kenguruita arvioidaan olevan reilusti yli 50 miljoonaa. Ihmisiä ei kuitenkaan ole kaikkialla – eikä kengurujakaan.
Jos haluat kokea Australian ainutlaatuisen villieläimistön, suosittelemme lämpimästi, että varaat paikan villieläimiin keskittyvällä päiväretkellä. Kengurut (ja koalat ym.) viihtyvät parhaiten siellä, missä ei ole kovin paljon häiritseviä ihmisiä – tyypillisesti alueilla, joille tavalliset kaupunkituristit harvoin eksyvät.
Monet australialaisista eläimistä ovat kotoperäisiä, ja on mahtava elämys nähdä kenguruita, koaloja ja ehkä jopa vesinokkaeläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä.
Australiassa puhutaan englantia, mutta paikalliset rakastavat omaa slangiaan. Siksi on hyvä opetella muutama yleisimmin käytetty slangisana ja puheenparsi ennen Australiaan matkustamista.
Arvo = iltapäivä,
Barbie = grilli-ilta/-ruoka/-tapahtuma
Billabong = pieni lampi (tavallisesti muuten kuivuneessa joessa)
Brekky = aamiainen
Bush = kaukainen alue
Dunny = vessa
Esky = kylmälaukku
Flat out = erittäin kiireinen
G’day = hei
Good on ya = hienosti tehty
How are ya = tervehdys, joka sopii kaikkialle
Heaps = paljon, monta
Lollies = karkki
Mate = kaveri
Mozzie = hyttynen
Never never = kaukaisin alue – kaikkein syrjäisin outback. Joskus myös ”back of beyond”
No worries = ei hätää, kaikki hyvin
Outback = kauempana kuin bush
Stubby = oluttölkki
Thongs = varvastossut
Tucker (bushtucker) = ruoka, tavallisesti outbackissa nautittu ateria mutta joskus myös yleisesti kaikki ruoka
Nämä kun opit, osaat kääntää jo kokonaisia lauseita australiaksi:
Remember to bring your thongs this arvo, mate. I’ve got stubbies in the esky and tucker for the barbie. There might be mozzies but no worries, we’ll be in the never never before brekkie.
…… siellä asuu kuitenkin joku, jota et todennäköisesti halua tavata.
Leikki sikseen – tiedämme, että Australiasta puhuttaessa on mahdotonta olla mainitsematta vaarallisia eläimiä. Maailman myrkyllisin käärme on taipaani, ja niitä tavataan juuri Australiassa. Entä sitten maailman myrkyllisin hämähäkki? Nekin pitävät kotiaan Australiassa…. Hait? Krokotiilit? Kyllä ja kyllä, niitäkin riittää.
Mahdollisuus (tai riski) kohdata jokin näistä vaarallisista eläimistä on kuitenkin häviävän pieni.
Perusneuvoja on hyvä noudattaa:
Älä jätä kenkiäsi ulos – ja jos jätät, ravistele niitä ennen kuin laitat ne jalkaasi (esimerkiksi täysin vaarattomat sammakot pitävät pimeistä, kosteista piilopaikoista)
Napsauta valot päälle, jos menet yöllä vessaan (näin et myöskään kolauta jalkaasi sängynjalkaan)
Jos haluat uida meressä, katso mitä paikalliset tekevät ja seuraa perässä. He nimittäin tietävät, missä on meduusoja (vedessä) ja hengenpelastajia (rannalla)
TourCompass – Turistista matkalaiseksi