Australian-kiertomatka tarjoaa paahtavaa aurinkoa, kultaisia hiekkarantoja, trooppisia sademetsiä, kiehtovia kaupunkeja ja rikasta kulttuuria.
Mutta mihin aikaan vuodesta Australiaan kannattaa matkustaa?
Alla voit lukea lisää Australian ilmastosta, matkailusesongeista ja vuodenajoista ja löytää inspiraatiota oman Down Under -matkasi ajankohdan suunnitteluun.
Huomaa, että alla oleva opas on ohjeellinen ja suositukset voivat muuttua milloin tahansa.
Australia on ympärivuotinen matkakohde.
Australia sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla, joten siellä on kesä, kun meillä on talvi ja päinvastoin. Koska maa on myös valtavan suuri, sen eri osat kuuluvat eri ilmastovyöhykkeisiin – trooppiseen, subtrooppiseen, kuivaan ja lauhkeaan – joilla kaikilla on omat vaikutuksensa alueelliseen säähän.
Kaiken kaikkiaan Australiassa on neljä vuodenaikaa suurimmassa osassa maata, lukuun ottamatta trooppista pohjoista aluetta, jossa sen sijaan on sadekausi ja kuiva kausi.
Jos pidät tietynlaisesta säästä tai haluat kokea tiettyjä elämyksiä, kannattaa tutustua siihen, mitä eri vuodenajat tuovat tullessaan.
Kuukausittaiset sääolosuhteet on helppo tarkistaa säätilastostamme, joka löytyy täältä.
Pohjois-Australian trooppisilla alueilla (esim. Darwin ja Cairns) on kaksi vuodenaikaa;
Sadekausi kestää lokakuusta huhtikuuhun.
Sesongille ovat luonteenomaisia korkeat lämpötilat ja suuri ilmankosteus. Myös myrskyjen ja monsuunisään riski on olemassa, mutta sateet kestävät harvoin koko päivää, ja muuten kirkkaina ja aurinkoisina päivinä ne osuvat usein iltapäivään.
Monet luulevat, että sadekaudella ei kannata matkustaa, mikä tarkoittaa, että Australian pohjoisosissa on tähän aikaan paljon vähemmän matkailijoita kuin muina aikoina vuodesta.
Sadekaudella matkustamisessa on kuitenkin useita hyviä puolia. Sadekausi tarjoaa esimerkiksi ainutlaatuisen tilaisuuden kokea luonnonvoimat lähietäisyydeltä, kun taivas esittää dramaattisia ukkos- ja salamanäytelmiään. Sadesäät tuovat myös uutta eloa luontoon, kun muina aikoina puroksi kuihtuneet putoukset puhkeavat pulppuamaan ja jokien virtaus on voimakkaampaa.
Monet ajoittavat matkansa mieluiten sadekauden loppupuolelle (ja kuivan kauden alkuun), koska silloin voit saada parhaat puolet kummastakin vuodenajasta: rehevän luonnon ja vähemmän sadetta.
3 hyvää syytä matkustaa sadekaudella:
Kuiva kausi kestää toukokuusta syyskuuhun.
Kuivalla kaudella päivät ovat lämpimiä, aurinko paistaa ja taivas on sininen, sadetta ei ole juuri lainkaan ja yöt ovat viileitä. Lämpötilat ovat alhaisempia kuin märkänä vuodenaikana, usein lähempänä 30 astetta, mutta elohopea laskee vain harvoin alle 17 asteen keskiarvon.
Kuiva kausi on erinomainen ajankohta snorklaamiseen Isolla valliriutalla. Kun sateita ei ole, vesi on tyynempää ja kirkkaampaa, mikä helpottaa pinnanalaisen elämän tutkimista. Kuiva kausi on myös parasta aikaa valaiden tarkkailuun Cairnsin seudulla, missä voit hyvällä onnella nähdä muun muassa ryhävalaita.
3 hyvää syytä matkustaa kuivalla kaudella
Muualla Australiassa, esimerkiksi Sydneyn, Melbournen ja Brisbanen kaltaisissa suurkaupungeissa, koetaan vuoden mittaan samat neljä vuodenaikaa kuin meillä Suomessakin.
Koska Australia sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla, vuodenajat ovat päinvastaiset kuin meillä. Kun meillä siis on talvi, Australiassa on kesä – ja niin edelleen:
Australiassa on kevät syyskuusta marraskuuhun.
Ilmat ovat lämpimämpiä kuin talvella (jolloin meillä on kesä), mutta viileämpiä kuin kesällä (jolloin meillä on talvi). Yleisesti ottaen keväälle ovat tyypillisiä aurinkoiset päivät ja viileämmät yöt.
Päivälämpötilat ovat kuitenkin edelleen suhteellisen korkeita, ja elohopea voi nousta keskimäärin 20–25 asteeseen Sydneyssä ja Melbournessa, Brisbanessa hieman korkeammallekin.
Keväällä luonto alkaa puhjeta kukkaan, ja esimerkiksi Sydneyssä villikukkien väriloisto on omaa luokkaansa. Miellyttävä sää sopii erinomaisesti monenlaisiin ulkoilma-aktiviteetteihin, joita voi harrastaa suurkaupungeissa, kuten ulkoilmaelokuvateatterissa käymiseen tai kauniissa puistoissa viihtymiseen.
Matkailun osalta kevät on Australiassa välisesonkia (sesonki korkeasesongin ja matalasesongin välissä), ja kaiken kaikkiaan se on loistavaa aikaa vierailla koko maassa.
3 hyvää syytä matkustaa keväällä:
Australiassa on kesä joulukuusta helmikuuhun.
Säät ovat aurinkoisia ja taivas on sininen. Lämpötilat ovat hyvin korkeita; Sydneyssä, Melbournessa ja Brisbanessa elohopea voi huidella korkeimmillaan jopa 30 asteessa (lämpimintä on Brisbanessa).
Kesä on korkeasesonkia, ja tähän aikaan myös australialaiset lapset ovat lomalla koulusta. Kun koulu jälleen alkaa helmikuussa, matkailusesonki hiljenee hieman.
Monet haluavat matkustaa Australiaan kesäaikaan, joten tähän aikaan matkoista on kova kysyntä. Suosittelemme siksi, että varaat joulun ja uudenvuoden väliin tai tammikuuhun osuvan matkan hyvissä ajoin. Tammikuun 26. päivä vietetään myös Australia Dayta eli Australian kansallispäivää.
3 hyvää syytä matkustaa kesällä:
Australiassa on syksy maaliskuusta toukokuuhun.
Säät ovat lämpimimmillään syyskauden alussa, ja maalis-huhtikuussa Sydneyssä ja Melbournessa päivälämpötilat voivat olla keskimäärin jopa 25 astetta. Lämpötilat laskevat syksyn loppua kohti.
Syksy on matkailun osalta kevään tavoin välisesonkia (sesonki korkeasesongin ja matalasesongin välissä), mikä tekee siitä hyvän ajankohdan vierailla kaikkialla maassa. Maisemat ovat tähän aikaan varsin viehättäviä, kun luonnon väri muuttuu vihreästä oranssiksi, punaiseksi ja ruskeaksi.
Syksy osuu samaan aikaan Pohjois-Australian sadekauden lopun ja kuivan kauden alun kanssa. Se on monien suosima ajankohta Australian pohjoisosiin suuntautuville matkoille, sillä luonto on sadekuukausien jäljiltä rehevimmillään, mutta sadetta on vähemmän.
Syksy on myös loistavaa aikaa vierailla punaisella aavikolla ja kokea Uluru, missä on odotettavissa aurinkoisia päiviä ja lämpimiä öitä.
3 hyvää syytä matkustaa syksyllä:
Australiassa on talvi kesäkuusta elokuuhun.
Talvikuukaudet ovat vuoden kylmimpiä kuukausia. Sää voi olla pilvinen, mutta myös aurinkoa riittää. Vaikka on talvi, ilmat ovat silti suhteellisen lämpimiä, sillä keskilämpötila Melbournessa ja Sydneyssä on 15–17 astetta.
Talvi on matalasesonkia (ei kuitenkaan pohjoisessa), joten muita matkailijoita on tähän aikaan vähemmän kuin muina aikoina vuodesta. Samaan aikaan Darwinissa, Cairnsissa ja Isolla valliriutalla on korkeasesonki, koska näillä alueilla vallitsee kuiva kausi, jolloin aurinko paistaa ja ilma on lämmin. Jos haaveilet Ulurun ja Kata Tjutan näkemisestä, talvi on yksi parhaista vierailuajankohdista, koska lämpötilat ovat miellyttäviä ja sateita on hyvin vähän.
Talviaikaan on myös mahdollisuus nähdä ryhävalaita, jotka matkustavat eteläistä itärannikkoa pitkin pohjoiseen. Valaita voi nähdä muun muassa Sydneyn edustalla erityisesti kesäkuun puolivälin ja heinäkuun puolivälin välisenä aikana.
3 hyvää syytä matkustaa talvella:
TourCompass.fi – Pääse vielä lähemmäs!